Wie gaat met de Belgische driekleur aan de haal?

Sport | Op dinsdag 22 september staat het Belgisch kampioenschap op de weg op het programma. Door de onuitgegeven datum (twee dagen na afloop van de Tour en amper vijf dagen voor aanvang van het WK) krijgen we meer dan waarschijnlijk een verrassende winnaar in Anzegem.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het had heel wat voeten in de aarde, maar het Belgisch kampioenschap wegwielrennen zal dit jaar dan toch plaatsvinden. Nadat de oorspronkelijke datum, zondag 21 juni, geschrapt diende te worden omwille van de coronacrisis, werd ook het eerste alternatief op zondag 23 augustus van tafel geveegd. Uiteindelijk beslisten alle partijen om het kampioenschap op dinsdag 22 september te laten plaatsvinden. Voor het eerst in de na-oorlogse geschiedenis zal de Belgische kampioen dus worden gekroond op een weekdag.

Bovendien vindt het BK dit seizoen plaats in een sowieso al razend drukke periode voor de wielrenners. Amper twee dagen na afloop van de Ronde van Frankrijk en vijf dagen voor aanvang van het WK wielrennen in Imola, is het maar zeer de vraag wie zich geroepen voelt om naar Anzegem af te zakken.

Klassiek parcours

De renners vinden in Anzegem een parcours op maat van de klassieke types. Na een inleidende lus van 104,2 kilometer met daarin onder meer de legendarische Muur van Geraardsbergen, die door de Ronde van Vlaanderen dit jaar nog links was laten liggen, rijden de profs nog 7 plaatselijke ronden in en rond Anzegem van telkens 18,8 kilometer met daarin telkens tweemaal de beklimming van de Tiegemberg. In totaal moeten de renners dus 235,8 kilometer verteren over een glooiend parcours.

Een parcours dus voor de renners met een uitgesproken 'Vlaams' profiel. Alleen komen die ofwel net terug uit een blessure (Yves Lampaert, Philippe Gilbert) ofwel moeten ze enkele dagen later al vol aan de bak op het WK in Imola (Wout van Aert, Greg Van Avermaet).

De kans voor outsiders

Man-in-vorm Wout van Aert liet alvast weten verstek te laten gaan voor het BK, omdat hij daags nadien al wil schitteren op het WK tijdrijden en in het weekend ook een van de favorieten is voor de wegrit. Normaal gesproken dienen alle fitte Belgische renners met een proflicentie (waaronder dus ook van Aert) aan de start van het BK te verschijnen, maar de renner van Jumbo-Visma kreeg gezien zijn overvolle programma een uitzondering.

Daarnaast is het ook nog koffiedik kijken of de andere renners uit de WK-selectie van bondscoach Rik Verbrugghe op het appel in Halle zullen verschijnen. Verbrugghe liet alvast weten dat die knoop pas na afloop van de Tour zal worden doorgehakt en dus worden er voorlopig nog vraagtekens geplaatst achter de namen van onder meer Greg Van Avermaet (CCC), Oliver Naesen (AG2R) en Jasper Stuyven (Trek-Segrafredo).

En dat biedt natuurlijk kansen aan de outsiders die wel aan de start zullen verschijnen. Zo wordt het uitkijken of Sep Vanmarcke (Education First) eindelijk die langverwachte grote zege kan binnenrijven of zet Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) stilaan de stap naar de grote jongens? Of misschien verrast Tim Merlier wel andermaal door voor het tweede jaar op rij de Belgische driekleur in de wacht te slepen? Vast staat, dat we een open BK zullen krijgen!

Volg het BK Wielrennen op dinsdag 22 september vanaf 14u30 live op Sporza.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top