Deze films leren je praten als een piraat voor Talk Like a Pirate Day

Films | Vandaag zetten we een papegaai op onze schouder, hobbelen we op een houten been, zetten we een ooglapje op en trekken we onze beste fles grog open. Avast, me hearties! Het is weer Talk Like a Pirate Day! En om het vreemde taaltje te leren, zijn dit de beste films.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Treasure Island

Voor wie niet in Groot-Brittannië is opgegroeid, is het misschien niet overduidelijk, maar het typische piratentaaltje en het typische accent van landbouwers in de West Country lijken wel erg goed op elkaar. Dat is geen toeval, want de Britse acteur Robert Newton, die met zijn rollen als Long John Silver in Disney’s ‘Treasure Island’ uit 1950 en Blackbeard in ‘Blackbeard the Pirate’ in 1952 het piratenaccent wijdverspreid maakte, is in dat deel van Engeland opgegroeid. De acteur wordt nog altijd gezien als de patroonheilige van Talk Like a Pirate Day.

Treasure Island’ is overigens de eerste film van Disney die volledig in live action is opgenomen. Voor die tijd was de film een ongezien avontuur en een revolutie op technisch vlak, met de spectaculaire sets en kleurenopnames, die toen nog allesbehalve evident waren. De gelijknamige roman uit 1883 van Robert Louis Stevenson waar de film op gebaseerd is, is al even iconisch, want die is zowat alleen verantwoordelijk voor het beeld dat we nu nog steeds hebben van de historische piraat.

Pirates of the Caribbean

Iets moeilijker dan de clichématige “Yarr” en “Yo ho ho” is het half lallende accent van Johnny Depp als kapitein Jack Sparrow in de populaire piratenfilmreeks. ‘The Curse of the Black Pearl’ bracht piraten in 2003 weer helemaal in de mainstream, en daar heeft de excentrieke acteur veel mee te maken.
 
Voor het klassieke piratenaccent moeten we ook niet bij tegenspeler Orlando Bloom zijn. Hij speelt namelijk een kersverse piraat. Voor iemand die al jaren in het vak zit en het taaltje dan ook door en door kent, luister je beter naar kapitein Barbossa, geacteerd door Geoffrey Rush. Ook voor een paar typische piratenliederen ben je hier aan het juiste adres.

Hook

Wie beter dan Steven Spielberg om een avontuurlijke jeugdfilm te maken over een intussen volwassen geworden Peter Pan die kapitein Haak en zijn schip vol trawanten moet bestrijden? En ook: wie beter dan Robin Williams om die volwassen Peter Pan te vertolken? Toch was de film bij de release in 1991 maar een matig succes, maar dat lag niet aan het acteerwerk. Intussen heeft de film toch een schare trouwe fans gevonden en zo een tweede leven gekregen.
 
Aan piraten ook geen tekort in ‘Hook’. De gevreesde kapitein, die door acteur Dustin Hoffman vertolkt wordt, krijgt een meer aanwezige rol dan in de oude animatiefilm. Hij heeft een uitgesproken Brits accent terwijl zijn piraten, waaronder trouwe rechterhand Smee, meer het klassieke taaltje bovenhalen, doorspekt met de klank “Arrrr”.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top