Muzikanten die de culturele boycot negeerden

Soms durven grote muzikanten al eens optreden in een land waar ze op het eerste gezicht niets te zoeken hebben, of waar ze makkelijk politieke relletjes kunnen ontketenen. Dat was zeker het geval toen Queen in de Hongaarse hoofdstad optrad in 1986. Hun ervaring werd vastgelegd in de concertfilm ‘Hungarian Rhapsody’, die vanavond te zien is op VTM4. Proximus Pickx lijst nog enkele voorbeelden op van controversiële concerten.

Queen in Hongarije

We schrijven 1986. De Koude Oorlog verdeelde de naties van de wereld en het IJzeren Gordijn zorgde voor een harde scheiding tussen het kapitalistische Westen en het communistische Oosten. Midden in die hoog oplopende spanningen, terwijl het communistische Hongarije er alles aan deed om westerse invloeden buiten te houden, verkocht Queen 70.000 tickets in twee dagen voor hun optreden in het Népstadion in Boedapest. Het zou de eerste grote arenashow ooit worden in Oost-Europa.
 
Queen was tijdens de Koude Oorlog zowat de enige Westerse band die aan de andere kant van het IJzeren Gordijn mocht optreden. En aan de beelden die ze voor en na het concert maakten te zien, amuseerden ze zich kostelijk. Ze verbleven vijf dagen in het land als toeristen. Ondanks de context vol spanning, toonde het concert vooral aan dat muziek een verbindende rol kan spelen.

Radiohead in Israël

Voor het jaar 2000 trad de Engelse alternatieve rockgroep Radiohead meermaals op in Israël, maar toen ze er in 2017 hun ‘Moon Shaped Pool Tour’ wilden afsluiten, stootten ze op bakken kritiek. Sinds het begin van de 21ste eeuw was namelijk een culturele boycot gestart tegen Israël met het doel om de rechten van Palestijnen te vrijwaren. En als we je nog moeten uitleggen waarom het Midden-Oosten een volatiel kruitvat is, dan zijn we morgen nog niet klaar.
 
Meer dan 50 prominente culturele en politieke figuren tekenden een petitie om Radiohead aan te manen om de show te annuleren. Onder andere bassist van Pink Floyd Roger Waters, mensenrechtenactivist Desmond Tutu en medeoprichter van Sonic Youth Thurston Moore zetten hun krabbel. Maar Thom Yorke en de zijnen zetten toch door. “Het is ronduit beledigend dat zoveel mensen denken dat we niet voor onszelf kunnen beslissen”, reageerde Yorke achteraf. “Een boycot brengt geen mensen samen. We gaan er geen dialoog mee aan. Als je de maatschappij vooruit wil laten gaan door verdeeldheid te zaaien, dan krijg je Theresa May, Netanyahu of Trump.”

Elton John in Rusland

Queen mag dan wel de eerste geweest zijn die een groot stadionconcert gaf aan de andere kant van het IJzeren Gordijn, Elton John deed het hen acht jaar eerder al voor met kleinere optredens in Leningrad en Moskou. De documentaire/concertfilm ‘To Russia with Elton’ legde zijn ervaringen vast. Hoewel je misschien zou verwachten dat de flamboyante Elton niet goed zou klikken met de eerder koude, afstandelijke en gesloten USSR, werd hij bijzonder warm onthaald.
 
De concerten kregen heel wat media-aandacht, en dat zorgde ervoor dat de relaties tussen de USSR en het Westen weer werden aangehaald. Later zei Elton: “Natuurlijk wilden ze vooral propaganda voeren door me te laten optreden. Toch was het een fantastische ervaring waarin ik talloze genereuze mensen heb ontmoet.” En ook: “De Russische authoriteiten zijn niet zo vijandig tegenover rock-‘n’-roll als ze lijken. Ze willen Paul McCartney, Eric Clapton, Neil Diamond en Pink Floyd ook binnenlaten. De enige reden waarom ze er nog niet hebben opgetreden, is omdat ze het simpelweg niet vragen.”

Kijk zondag om 22u45 naar de concertdocumentaire 'Hungarian Rhapsody' op VTM4.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?