Is de ommekeer bij AA Gent ingezet?

Jupiler Pro League | Komend weekend staat speeldag 6 van de Jupiler Pro League op het programma. De (onverwachte) topper wordt al morgenavond afgewerkt: leider Charleroi neemt het dan in eigen huis op tegen de tweede in de stand, Beerschot. Een andere blikvanger is de prestatie van AA Gent op het veld van rode lantaarn Excel Moeskroen. Lijden de Buffalo's opnieuw gezichtsverlies, of is de ommekeer ingezet na de winst tegen Rapid Wenen eerder deze week, in de derde voorronde van de Champions League?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het werd maandag een dag om niet snel te vergeten in de Ghelamco Arena. Na nauwelijks 25 dagen dienstverband werd er afscheid genomen van Laszlo Bölöni als hoofdcoach. De flamboyante Roemeen bleek een absolute miscast van het bestuur, dat prompt mea culpa sloeg. De spelersgroep uitte zijn onvrede over de aanpak van Bölöni, die met zijn onorthodoxe stijl geen greep kreeg op zijn team. Ook de voetbalvisie van de kersverse coach rijmde niet met de huisstijl van de Gentenaars.

Assistent Wim De Decker schoof door en leidt de komende weken de Gentse troepen. Voorzitter Ivan De Witte bevestigde niet op zoek te gaan naar een nieuwe trainer. Voor De Decker wachtte een dag na zijn aanstelling al de uiterst belangrijke match tegen Rapid Wenen. Met een 3/15 de voorbije weken in de Jupiler Pro League, en met al een derde trainer aan het roer in nauwelijks een maand tijd, moest er gewonnen worden. Gent heeft de ambitie zich te plaatsen voor het kampioenenbal en dan moet de horde Rapid Wenen genomen worden. De Witte gaf aan dat de 38-jarige Oost-Vlaming "een unieke kans krijgt om zich te bewijzen". En zo zag De Decker het ook. "Het is nu aan mij en Peter (Balette, de nieuwe assistent, red.) om een bepaalde rust te brengen in de ploeg", liet hij optekenen.
 
De verpletterende druk is al enigszins verminderd na de winst in die bewuste sleutelmatch tegen Rapid Wenen. In blessuretijd maakte Wenen nog de aansluitingstreffer en in de absolute slotfase ontsnapten de Gentenaars al helemaal. Murg mocht van dichtbij vrij koppen op doel, maar miste onbegrijpelijk. Een wispelturig Gent is duidelijk nog niet over haar dipje heen, maar plaatste zich met 2-1 winst wel voor de play-offronde van de Champions League. Daarin is volgende week Dynamo Kiev de tegenstander. De Oekraïners rekenden in hun derde voorronde met 2-0 af met het Nederlandse AZ.

Hoe verteert Genk de Antwerpse pandoering?
 
Maar eerst moet de Gentse motor in de vaderlandse competitie dus weer aangezwengeld worden, te beginnen op het veld van rode lantaarn Excel Moeskroen op zaterdag, in de vooravond. Daags nadien krijgt die andere club in crisis, KRC Genk, het altijd taaie KV Mechelen over de vloer. Genk heeft dinsdag zijn trainer Hannes Wolf ontslagen. De Duitser betaalde de prijs voor de zwakke seizoensstart van de Limburgers. Met 5 op 15 bengelt Genk onderin het klassement. Het 5-2 verlies maandagavond op het veld van Beerschot bleek voor het bestuur de spreekwoordelijke druppel.
 
Wolf coachte Genk sinds november 2019. Hij volgde toen de ontslagen Felice Mazzu op. Onder zijn leiding eindigde Genk vorig seizoen (dat door corona na 29 speeldagen werd stopgezet) als zevende. Voorlopig neemt clubicoon Domenico Olivieri de taak van hoofdtrainer over, bijgestaan door Michel Ribeiro. Volgens Genk is "een 'reset' nodig om de kentering in te zetten". Of die kentering er komt tegen Malinwa, zullen we zaterdag zien.

De topper van deze speeldag wordt morgen al gespeeld. Charleroi liet dit seizoen nog geen punten liggen en blinkt dan ook fier op de eerste plaats. Beerschot, toch wel de revelatie van dit seizoensbegin, volgt op drie punten, en kan mits winst naast de Carolo's aan de kop van het klassement postvatten. Al wordt dat een taaie klus voor de Ratten: met slechts één tegendoelpunt staat de defensie van Charleroi als een huis, terwijl de Antwerpenaren tot dusver al zeven tegendoelpunten incasseerden. Maar na de glorieuze 5-2 zege tegen Genk, die de zwanenzang van coach Wolf betekende, loopt Beerschot over van vertrouwen: de Henegouwers zijn dan ook op hun hoede voor de troepen van Hernan Losada. Één ding is zeker: het wordt een topper op het scherpst van de snee, met twee ploegen die offensief voetbal brengen en hun winning mood liefst zo lang mogelijk aanhouden.

Volg de wedstrijd tussen Charleroi en Beerschot morgen vanaf 20u45, net als de rest van het Belgische kampioenschap, via Eleven Pro League. Je vindt alle kanalen terug in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.
 
Bovendien biedt Proximus Pickx in de app (Android, binnenkort ook beschikbaar in IOS en op het web) met de 'Interactieve video player' een gloednieuwe ervaring. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve video player je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top