‘QT8: The First Eight’: een fascinerende duik in het universum van Tarantino

Films | In bijna dertig jaar drukte Quentin Tarantino zijn stempel op de cinema. De filmjunkie die gevoed werd door diverse invloeden heeft een unieke stijl ontwikkeld die hem tot een referentie in Hollywood maakte. De documentaire ‘QT8: The First Eight’ traceert de carrière van de cineast en neemt daarvoor zijn eerste acht films onder de loep. De film verschijnt woensdag in de Belgische zalen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is weinig regisseurs met die staat van dienst gegeven: geen enkele faux pas of accident de parcours in zijn filmografie hebben staan. Ondanks zijn atypische, bijna rebelse stijl werd Quentin Tarantino steeds op handen gedragen door zijn fans. Zelfs al is de kritiek nooit geheel unaniem levert de cineast altijd tot in de puntjes uitgewerkte films af, doorspekt met bij vlagen meesterlijke dialogen. De man heeft nooit toegegeven aan de typische Hollywoodparadigma’s, integendeel: hij is erin geslaagd om zijn visie, ritme en artistieke keuzes op te leggen en mainstream te laten worden. Een fraaie verwezenlijking voor een regisseur die er een lieve lust van maakt om tegen de stroom in te zwemmen.
 
Dat laatste is net waar zijn publiek zo dol op is. Sinds zijn debuut in 1992 met ‘Reservoir Dogs’ bleek het recept van Tarantino een succesformule, ook al geloofden weinig critici in zijn slaagkansen. Uiteindelijk groeide de Amerikaan uit tot één van de meest iconische regisseurs van de laatste dertig jaar.
 
De documentaire ‘QT8: The First Eight’ verschijnt deze woensdag in de zalen. De film traceert de carrière van Tarantino aan de hand van zijn eerste acht langspeelfilms (dus zijn volledige oeuvre behalve zijn jongste wapenfeit; ‘Once Upon a Time… in Hollywood’). Van ‘Reservoir Dogs’, de onafhankelijke film die tot cultgoed verheven werd, over 'Pulp Fiction' (Gouden Palm in Cannes) en de onvermijdelijke ‘Kill Bill’, verschenen in twee volumes, tot ‘The Hateful Eight’, een bloedstollend huis clos met een sterrencast: de docu toont de meesterregisseur in al zijn glorie.
 
Verschillende leden uit zijn entourage komen aan het woord, zoals zijn lievelingsacteurs en vaste klanten in zijn films: Samuel L. Jackson, Michael Madsen en Tim Roth. De docu dompelt ons onder in de coulissen van de filmsets en onthult nooit eerder vertelde anekdotes.

Controversiële stijl

Elk van zijn films is een bouwsteen van het monument dat Tarantino intussen is. Hij werd vaak bekritiseerd voor het excessieve geweld dat grossiert in zijn films, maar de cineast slaagt erin om dat geweld vorm te geven met een uitzonderlijke en expliciete esthetiek, in dienst van de ingenieuze scenario’s en ingebed in onvergetelijke dialogen. Fans van westerns, popcultuur en zwarte/absurde humor verlekkeren zich aan QT, die zijn werk volpropt met referenties aan zijn idolen of invloeden. Maar steeds behoudt hij zijn eigen identiteit, herkenbaar uit de duizenden.
 
Uiteraard kan men nooit voor iedereen goed doen. Sommige critici verwijten hem een ordinaire crowdpleaser te zijn die voor instant gratification gaat, schaamteloos stijlen vermengt en een simplistische kijk heeft op de geschiedenis (die hij trouwens te pas en te onpas naar zijn hand zet, zoals in ‘Inglorious Basterds’ of ‘Django Unchained’). Wat vaststaat, is dat zijn extravagante en baldadige stijl polariseert. Maar bovenal vormen zijn langspeelfilms onversneden entertainment voor zij die ervan genieten.
 
In afwachting van de release kan je dankzij Proximus Pickx alvast enkele films van Tarantino herontdekken. ‘Django Unchained’ is beschikbaar in de VOD-catalogus van Proximus. ‘Inglorious Basterds’ en ‘The Hateful Eight’ zijn dan weer te bekijken op Netflix.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top