Statistieken JPL: 29 doelpunten bij de terugkeer van de 12e man

Jupiler Pro League |
De 5e speeldag van de Jupiler Pro League zorgde voor 29 doelpunten, een gemiddelde van 3,22 doelpunten per wedstrijd. In 6 wedstrijden bleven de drie punten bij de thuisploeg, terwijl in de 36 wedstrijden hiervoor dat nog maar 10 keer was gebeurd. De 12e man heeft dus opnieuw zijn rol kunnen spelen. 
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Op de vijfde speeldag van de JPL mochten de supporters zich opnieuw naar de stadions begeven. Ook al was hun aantal beperkt, kan de invloed van de fans niet worden ontkend: de supporters hebben hun effect op de sfeer en op de resultaten niet gemist.
 
De terugkeer van het thuisvoordeel
 
In 6 van de 9 wedstrijden tussen vrijdag en maandag kon de thuisploeg de drie punten thuis houden. Tot nu toe, in de vier vorige speeldagen, goed voor 36 wedstrijden, was dit  in totaal nog maar 10 keer gebeurd. Kunnen we spreken van het effect van de 12e man of is het toeval? De toekomst zal het uitwijzen.
 
Een karrenvracht doelpunten
 
Voor het eerst dit seizoen kenden we een speeldag zonder een gelijkspel. Gescoord werd er vlotjes: er vielen 29 goals, dus een gemiddelde van 3,22 goals per wedstrijd. In de vorige vier speeldagen (zonder publiek) bedroeg dat gemiddelde 2,41 goals per match. Opnieuw het effect van de 12e man of toeval? Ook hier zal de toekomst ons wijzer moeten maken.
 
Alles op de jeugd
 
Vincent Kompany zal zich de vijfde speeldag van de JPL van het seizoen 2020/2021 nog lang herinneren: hij veroverde zijn eerste overwinning van zijn carrière als hoofdcoach. Anderlecht blijft overigens ongeslagen, na 2 zeges en 3 gelijke spelen. Anderlecht trekt voluit de kaart van de jeugd, maar toch bracht paars-wit niet de jongste ploeg tussen de lijnen. De gemiddelde leeftijd van de ploeg van Kompany bedroeg 24,8 jaar, even oud als de gemiddelde leeftijd van de tegenstander Cercle. Andere clubs, zoals Oostende (23,5), Waasland-Beveren (23,1), STVV (24,7), Moeskroen (24) en Genk (24,7) stelden afgelopen weekend een ploeg op die jonger was dan paars-wit. 
 
Twee ontslagen: Gent en Genk gaan kopje onder
 
Na amper 45 wedstrijden hebben al vier trainers hun job verloren: Jess Thorup, Frank Vercauteren, Laszlo Bölöni en Hannes Wolf. AA Gent heeft dus al twee trainers ontslagen in een tijdspanne van 25 dagen.
 
Penneteau, de koning van de  clean sheets
 
Charleroi blijft aan de kop van de rangschikking met een indrukwekkende 15 op 15. Ter vergelijking: vorig seizoen begonnen de Zebra's aan het seizoen met een 6 op 15. De opgang van de ploeg van Karim Belhocine is verbluffend, dankzij een ijzersterke verdediging. In 450 minuten slikte Nicolas Penneteau maar 1 doelpunt en pakte hij dus 4 clean sheets.
 
Ook andere doelmannen houden hun netten bijzonder schoon: Arnaud Bodart slikte een goal in Leuven, maar pakte toch ook 3 al clean sheets, net als Adam Jakubech, de doelman van Kortrijk.
 
Holzhauser über alles
 
Dé man van de vijfde speeldag is ongetwijfeld de Oostenrijker Raphael Holzhauser (Beerschot) die maandagavond goed was voor twee goals en een assist tegen Racing Genk. Hij staat aan de leiding in de topschuttersstand met 5 goals en 3 assists. Hij had een voet in 72% van de goals van zijn club.
 
Rood
 
De 5e speeldag kleurde rood als het op kaarten aankomt: de scheidsrechters trokken maar liefst 8 keer een rode kaart.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top