Waarom Eden Hazard dit seizoen zijn duivels zal ontbinden

Vorig jaar realiseerde de aanvoerder van de Rode Duivels zijn droom door naar Real Madrid te trekken. Zijn debuut bij de Madrilenen liet een wrange nasmaak na, want door blessureleed, scherpe kritiek en de coronacrisis bereikte hij nooit echt zijn hoogste niveau. Nu de bladzijde van het pechseizoen 2019-2020 omgedraaid is, kijkt Eden Hazard vooruit. Het komende seizoen zou weleens dat van de glorie en bevrijding kunnen zijn voor ons godenkind.

Zijn grootste wensdroom was een publiek geheim. Iedereen wist dat Eden Hazard het verlangen koesterde om naar Real Madrid te trekken, de club waar hij sinds zijn jeugd fan van was. Na zeven schitterende jaren bij Chelsea, trok onze landgenoot in juni 2019 zuidwaarts naar de Spaanse zon. Onder de orders van de grote Zidane leek het onmiskenbaar dat de Belg hoge ogen zou gooien; hij was meer dan ooit gemotiveerd om de eer van zijn nieuwe clubkleuren te verdedigen.
 
Het draaide helemaal anders uit. Een blessure stak al snel stokken in de wielen. Het herstel verliep moeizaam, en zijn spel bereikte nooit het niveau dat hij in Londen haalde. Bovendien voelde hij voortdurend de hete adem van de supporters en de pers in zijn nek: zij waren niet mals voor de peperdure zomerrekruut, die als de nieuwe koning van Bernabéu onthaald werd. De critici gaven af op zijn fysieke paraatheid en zijn spelniveau, dat ontoereikend zou zijn naar de smaak van de aficionado’s. Traag maar gestaag groeide het nummer 7 naar zijn beste vorm toe tijdens de herfstmaanden, waarna de kritiek even leek te verstommen. Maar net op het moment dat hij zijn waarde leek te gaan bewijzen, kwamen nieuwe blessures opzetten (waaronder een ernstige enkelblessure in november) die zijn opgang stuitten. Even later werd het seizoen stopgezet door de coronacrisis.
 
Een speciaal herstelprogramma
 
Het is pas wanneer de bodem bereikt is, dat men zich kan afstoten om de weg naar boven in te zetten. Hazard maakte de somberste periode uit zijn carrière door, maar grootse spelers putten moed uit hun ongeluk. Dankzij de lockdown kon de Belg in de luwte herstellen van zijn blessures. Desondanks lijkt hij nog niet in bloedvorm. Volgens het Spaanse dagblad Sport heeft de middenvelder nog twee à drie weken vertraging op de rest van het team wat fysieke paraatheid betreft. Hazard zal dit weekend dus niet aantreden bij de aftrap van La Liga.
 
Inmiddels behandelt Real zijn sterspeler met de grootste zorg. De club zou een speciaal herstelprogramma uitgedokterd hebben om hem zo snel mogelijk klaar te stomen voor zijn wederoptreden op de Spaanse velden. Een fysiek voorbereidingsprogramma om weer aan te knopen met zijn beste vorm, maar ook een psychologisch werkplan om het vertrouwen in zijn geplaagde enkel te herstellen.
 
Een uitdaging op zijn niveau
 
Eden Hazard is een strijder die zijn krachten door en door kent. De Belg gaf zijn criticasters vorige herfst het nakijken, toen hij weer eventjes op volle kracht was gekomen. Bovendien geniet hij het blinde vertrouwen van zijn coach. Zinedine Zidane herhaalde het tot vervelens toe: Eden maakt deel uit van zijn masterplan. De Fransman heeft zijn chouchou vorig seizoen overigens van zodra hij speelklaar was in de strijd geworpen.
 
Dit seizoen zal Hazard enige concurrentie te verduren krijgen. Een vanzelfsprekendheid bij één van de beste clubs ter wereld. Het jonge geweld uit de jeugdopleiding zoals Vinicius of Asensio is in vorm. We denken eveneens aan Martin Ødegaard, die dit seizoen in Bernabéu zou blijven na zijn uitleenbeurt aan Real Sociedad. Maar de doorwinterde Eden Hazard blijft een mondiale referentie op zijn positie. Zijn alliantie met Karim Benzema, de onbetwistbare nummer 9, heeft al vuurwerk opgeleverd. De coach zal van die tandem ongetwijfeld een steunpilaar willen maken.
 
Als hij alle fysieke kopzorgen van zich af kan schudden en zijn demonen kan verjagen, zal onze nationale aanvoerder sterker dan ooit tevoren zijn wederoptreden maken op de grasmat. Hij beseft maar al te goed dat de verwachtingen die op zijn schouders rusten gigantisch zijn. Na een nachtmerrieseizoen is dit het moment om een herstart te maken met een schone lei. Eden is naar Madrid getrokken om zijn plaats op te eisen in de clubgeschiedenis. De bal ligt nu in zijn kamp. 
 
Volg live hoe Real Madrid het ervan afbrengt in zijn eerste match van het nieuwe competitieseizoen tegen Real Sociedad op zondag 20 september vanaf 21u op Eleven Sports 2, via de All Sports-optie van Proximus.

La Liga

Bekijk alles
Top