Vandaag vertrekt het peloton in Grenoble voor de onbetwiste koninginnenrit van deze Tour de France, met een gloednieuwe aankomst in Méribel, op de top van de gevreesde Col de la Loze. Kan Tadej Pogacar daar zijn landgenoot Primoz Roglic breken?
Volgers van de Tour de France zaten vol ongeduld op deze etappe te wachten. De zeventiende etappe is 170 kilometer lang en brengt de renners van Grenoble naar Méribel na twee niet te onderschatten beklimmingen. Na iets minder dan 90 kilometer rijdt het peloton de mythische Col de la Madeleine op (17,1 kilometer aan 8,4 procent) voor ze voor de eerste keer hun tanden zetten in de Col de la Loze. De onregelmatige klim van 21,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8 heeft met haar muren en platte stukken alles om een vaste waarde te worden in de Grande Boucle.
 
De ongeziene beklimming jaagt ongetwijfeld het hele peloton schrik aan en zou wel eens beslissende kloven kunnen slaan tussen de klassementsrenners. Op basis van de moeilijkheidsgraad van de etappe en de prestaties van de afgelopen week voorspellen we een royale strijd tussen de grootste favorieten aan de top van de Col de la Loze.
 
Mentale voorsprong
 
Tadej Pogacar, die momenteel op de tweede plaats staat in het algemeen klassement, is voorzichtig. “Bij zo’n beklimming kan je seconden besparen op een goede dag, maar net zo goed een half uur verliezen op een slechte dag”, zegt hij. Met titelverdediger Egan Bernal definitief uit de koers na zijn teleurstelling op de Grand Colombier, lijkt het Sloveense wonderkind de enige te zijn die zijn landgenoot Primoz Roglic nog in de weg kan staan in de strijd om de gele trui.
 
Zijn achterstand op Roglic bedraagt 40 seconden, dus alles is nog mogelijk voor de jeugdige revelatie van deze Tour, die misschien ook wel de beste klimgeit genoemd kan worden. Pogacar is sinds dag één aanvallend en zou ook nu weer in het offensief moeten gaan. Hij heeft al bewezen dat hij zijn oudere landgenoot achter zich kan laten wanneer het bergop gaat met zijn twee etappewinsten in de bergen. Daarnaast heeft hij al aangetoond dat hij in de derde week van een grote ronde scherp kan blijven. Denk maar aan zijn prestatie in de laatste week van de Vuelta, waar hij uiteindelijk als derde op het podium mocht verschijnen.
 
Een stunt tegen Roglic
 
Als hij de eindzege ambieert zal Pogacar zijn aanval moeten inzetten lang voor de laatste meters van de streep. Maar zoals hij ongetwijfeld weet, zal het geen sinecure zijn om Primoz Roglic, die constant omringd wordt door zijn bodyguards, af te schudden. Roglic kan op een dag met minder goede benen namelijk rekenen op Wout Van Aert, Tom Dumoulin of Sepp Kuss om een ontsnapper terug te halen en de schade te beperken. Pogacar kan daar met zijn entourage niet van meespreken. Tot nu toe kon hij mee profiteren van de ploeggenoten van zijn rivaal, maar om een aanzienlijk gat te slaan, zal hij toch zijn tactiek moeten omgooien.
 
De andere podiumkandidaten kunnen de koers mogelijk nog interessanter maken en als onverwachte bondgenoten voor Pogacar uit de hoek komen. Renners zoals Mikel Landa, Enric Mas, Miguel Angel Lopez of Ritchie Porte hielden goed stand op de Grand Colombier en bleven zowat op dezelfde zakdoek rijden. Zij zouden wel eens in de verleiding kunnen komen om hun aanvallen vroeger te lanceren.
 
Een ding is zeker: wie nu nog seconden wil inhalen op de gele trui, zal dat moeten doen voor de laatste tijdrit die op de Planche des Belles Filles eindigt, waar Roglic niet meer in gevaar zou mogen komen. De etappe van vandaag dient zich alvast als een gouden kans aan

Ontdek al het nieuws over de Tour via deze link!