Villard-de-Lans, waar enkel de grote jongens winnen

Na een welverdiende rustdag trekt de Tourkaravaan richting de Alpen. Van La Tour-du-Pin gaat het in 164 kilometer en vijf cols richting Villard-de-Lans. In deze aankomstplaats werd al geregeld Tourgeschiedenis geschreven. Een ding staat vast: de winnaar van vandaag zal geen pannenkoek zijn.

Eric Vanderaerden (1985)

De legendarische Panasonic-ploeg van Peter Post mocht pas na twee weken koersen in La Grande Boucle eindelijk voor een eerste keer juichen. Speerpunt Eric Vanderaerden was er een paar keer dicht bij, maar pas in Villard-de-Lans was het raak. De Belg, die dat jaar Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen had gewonnen, was de snelste in een tijdrit over net geen 32 kilometer in en rond het wintersportoord. Een belangrijke factor die Vanderaerden aan de dagzege hielp, was de wind. Iets na zijn tijdrit draaide de wind namelijk in het nadeel van de renners. Bernard Hinault, leider op dat moment in het algemeen klassement, werd die dag tweede op maar liefst 1 minuut en 7 seconden van Vanderaerden. Vanderaerden zou overigens in de Tour van 1985 nog één keer raak schieten in Bordeaux.

Pedro Delgado (1987 en 1988)

Pedro Delgado maakte eind jaren 80, begin jaren 90 furore als klassementsrijder. Vooral de Rondes van Frankrijk en Spanje waren zijn geliefkoosde strijdplekken. De Vuelta zou hij twee keer winnen (in 1985 en 1989). In de Tour van 1987 raakte hij in een diepe strijd verwikkeld met de Ier Stephen Roche. In rit 19, met aankomst in Villard-de-Lans, pakte Delgado de dagzege, Roche nam de gele trui over. Een dag later zou Delgado alsnog het geel bemachtigen. Die zou hij pas in de voorlaatste rit, een tijdrit rond Dijon, kwijtspelen aan Roche. De Ier Roche won die Tour met 40 seconden voorsprong op de Spanjaard. De wraak van Delgado kwam er een jaar later. In rit 12, met aankomst op Alpe d’Huez, veroverde Delgado de gele trui en zou die niet meer afstaan, meteen zijn enige Toureindwinst ooit. Hij zette zijn leiderspositie extra in de verf na een zege in de klimtijdrit naar Villard-de-Lans.

Laurent Fignon (1989)

De Toureditie van 1989 zou een van de spannendste ooit worden dankzij een onderlinge titanenstrijd tussen de Amerikaan Greg LeMond en de Fransman Laurent Fignon. Die laatste leek in de slotweek definitief de macht te grijpen, met onder meer een knappe solo in de gele trui naar Villard-de-Lans. Drie dagen voor het einde van de Tour bedroeg zijn voorsprong op LeMond 50 seconden, wat later in Parijs niet genoeg bleek voor de eindzege. In de tijdrit op de slotdag boog LeMond namelijk zijn achterstand om in een eindzege met slechts 8 seconden voorsprong op Fignon. Het is tot op heden het kleinste verschil ooit tussen de winnaar en de nummer twee in de Tour.

Erik Breukink (1990)

Het had weinig gescheeld of Erik Breukink was in 1990 na Jan Janssen en Joop Zoetemelk de derde Nederlandse Tourwinnaar geworden. Bij het aansnijden van de Pyreneeën stond Breukink op een mooie tweede plek, net na grote verrassing Claudio Chiappucci. Onder meer een zege in de klimtijdrit naar Villard-de-Lans hielp Breukink naar die tweede plek. Maar Breukink stond erom gekend altijd één slechte dag te hebben in een grote ronde, zo ook in 1990. De hoop op een Nederlandse eindzege spatte richting Luz Ardiden helemaal uiteen. Breukink pakte later nog een zege in de tijdrit op de voorlaatste dag, waar Greg LeMond de gele trui wegkaapte van Chiapucci. Het werd voor LeMond zijn derde Tourzege.

Lance Armstrong (2004)

In de Tour van 2004 werd Villard-de-Lans voor één dag Villard-de-Lance. Villard-de-Lans was in 2004 voor het laatst de aankomstplaats van een rit in de Ronde van Frankrijk en toen won ene Lance Armstrong na een bergetappe van 180 kilometer. De Texaan won dat jaar zijn zesde Tour, wat een primeur was. Niemand deed hem dat ooit voor. In 2005 zou Armstrong voor het laatst de Tour winnen, maar achteraf moest hij al zijn overwinningen inleveren om de gekende dopingredenen.

Ontdek alle informatie over de Ronde van Frankrijk via deze link!

Wielersport

Bekijk alles
Top