Kan de Grand Colombier een mythische klim van de Tour de France worden?

De 15de etappe van de Tour de France verbindt de stad Lyon met de top van de Grand Colombier, een primeur in de geschiedenis van de tour. Ondanks het feit hij geen grote geschiedenis kent in de Tour, hoeft de reus van Ain niet onder te doen voor de meest mythische bergpassen van Frankrijk.
 

De Alpe d'Huez, de Tourmalet, de Mont Ventoux of de Galibier... Zoveel mythische cols van de Tour de France die in de loop der jaren, dankzij de sportieve prestaties waarvoor ze het toneel waren, mee hebben gebouwd aan de legende van ‘s werelds grootste wielerwedstrijd.
 
Gelegen in het zuiden van het Jura gebergte kan de Grand Colombier niet hetzelfde zeggen. Hoewel het door velen wordt beschouwd als één van de moeilijkste klims in Frankrijk is de geschiedenis met de Tour relatief recent, omdat de reus van Ain er pas in 2012 voor de eerste keer deel van uitmaakte. Sindsdien is hij toch al drie keer beklommen, de laatste keer in 2017. Het peleton van de Tour de l'Ain daarentegen, passeert er regelmatig.
 
De berg zou nochtans snel een klassieker van de Ronde van Frankrijk kunnen worden. De Grand Colombier werd in 1979 ontdekt door de organisatoren van de Tour de l'Avenir en is sindsdien al meermaals de locatie geweest voor spektakel. In 2012 nam de Fransman Thomas Voeckler als eerste het voortouw op de top. Hij werd gevolgd door Rafal Majka in 2016 en Warren Barguil in 2017. De Grand Colombier heeft dus de gave om telkens de toekomstige winnaar met de bolletjestrui te hebben beloond.

Een reus met vier hellingen

Vandaag zullen de renners bijna een volledige Grand Colombier op hun bord krijgen, want na een relatief vlak eerste deel van de etappe zullen drie van de vier toegangswegen (twee naar het westen en twee naar het oosten) worden gebruikt. Die drie hellingen bieden enigszins erg verschillende beklimmingen, maar kunnen het vooral knap lastig maken voor het peleton.  
 
De renners zullen eerst de angstaanjagende Selle de Fromentel moet trotseren, 11,1 km lang met passages van 22% helling, alvorens ze de Col de la Biche bereiken, die 6,9 km lang is aan ‘maar’ 8,9% helling. Vanuit het dorp Culoz zal het peloton uiteindelijk de lange en onregelmatige slotklim met zijn prachtige bochten, 17,4 km aan 7,1%, inzetten. Voor de eerste keer in de geschiedenis zal een podium van de Tour op de top van de Grand Colombier staan.
 
De laatste passage van een professioneel peloton op de hellingen van Grand Colombier was in de Tour de l'Ain iets meer dan een maand geleden. Met een overwinning voor Primoz Roglic, de huidige leider van de race, in een finale die identiek is aan de etappe van de dag. Zal de Sloveen de klim opnieuw kunnen temmen? Het belooft alvast een geweldige show te worden.
 
Ontdek alle informatie over de Ronde van Frankrijk via deze link!

Wielersport

Bekijk alles
Top