Nagenieten tijdens de Indian Summer

Na een ietwat koudere periode krijgen we vandaag en de komende dagen opnieuw te maken met temperaturen die tegen de dertig graden zullen aanschurken. 2020 krijgt dus een warme Indian Summer, maar wat betekent die term nu precies? Proximus Pickx legt het je uit.

Officieel behelst de term ‘Indian Summer’ de periode van midden september tot midden november, waarin koudere herfstachtige periodes worden afgewisseld met warme zomerse temeraturen. Terwijl de blaadjes van de bomen beginnen te verkleuren worden we toch nog getrakteerd op blauwe lucht en een zonnetje. Dat weer is perfect meteorologisch te verklaren. Omdat een hogedrukgebied wind uit het westen komt aandragen, en niet uit het oosten, krijg je warme lucht. 

Indian Summer heeft verschillende benamingen in verschillende Europese landen. In Zweden spreken ze bijvoorbeeld van 'Brittsomnar'. In Engeland spreekt men dan weer van 'St. Luke’s little summer'. Er zijn ook verschillende Nederlandse benamingen zoals 'oudenwijvenzomer' of 'Sint-Michielszomer'. Ook verschillende artiesten raakten geïnspireerd door deze unieke periode, en die inspiratie goten ze in hun nummers. 

'Indian Summer' van Ozark Henry

Belgische trots Ozark Henry verleukte in 2004 de nazomer van menig Belg met het melancholische nummer ‘Indian Summer’. Het nummer verscheen op zijn album ‘The Sailer not the Sea’.  Het album ging 80.000 keer over de toonbank in België, wat Ozark Henry dubbel Platinum opleverde.'L’été Indien' van Joe Dassin

Ook de Franse chansonnier getuigde zich niet onbewogen door de pracht van de Indian Summer. In het nummer bezingt hij een verloren liefde. Dassin schreef het nummer niet zelf maar maakte een cover van het nummer ‘Africa’ van de Italiaanse zanger Toto Cutugno. 'L’été Indien' werd één van de grootste hits van fransman Dassin.'Indian Summer' van The Doors

Met het broeierig nummer ‘Indian Summer’ bezingt frontman Jim Morrison zijn liefde voor een onbekende dame. Het nummer verscheen op ‘Morrison Hotel’, het vijfde studioalbum van de Amerikaanse rockband. Fun fact: de band heeft het nummer nooit live gespeeld.
 

Muziek

Bekijk alles
Top