Filmtaal uitgelegd: de sidequel

Een film maken vergt heel wat techniek, vakmanschap en kennis. Het is dus niet ongewoon dat er af en toe wat vakjargon bij komt kijken dat de ‘gewone’ mens niet meteen begrijpt. Om het je wat makkelijker te maken legt Proximus Pickx graag wat termen uit, en deze keer ligt de focus op de sidequel.

Een sequel is ondertussen al bekend bij iedereen. Op elke film kan je namelijk wel een vervolg maken, en bij veel daarvan wordt dat ook daadwerkelijk gedaan. Denk maar aan ‘Frozen 2’ of ‘Mamma Mia 2’. Ook prequels, films die het verhaal vertellen dat zich afspeelde voor de originele film, zijn niet ongewoon. ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ is zo’n bekende en erg succesvolle prequel van de Harry Potter-films.
 
Hun broertje, de sidequel, klinkt je misschien niet zo bekend in de oren. Al leunt hij wel dicht tegen de andere twee aan. De sidequel is een verhaal dat gebeurtenissen in beeld brengt die op hetzelfde moment als het originele verhaal plaatsvinden, maar dat zich op focust op andere personages in een andere omgeving.
 
Ant-Man
 
Één van de bekendste sidequels is ontgetwijfeld ‘Ant-Man’. Deze superheldenfilm uit 2015 speelt zich af in hetzelfde tijdperk als de ‘The Avengers’, maar vertelt het verhaal van Scott Lang, een meesterlijke dief die net vrij is uit de gevangenis. Lang wordt ‘Ant-Man’ een superheld met bovennatuurlijke krachten die controle heeft over een leger van mieren. Het wordt snel duidelijk dat de film zich gelijktijdig met ‘The Avengers’ afspeelt, aangezien Ant-Man zich voorbereidt op een overval op het hoofdkwartier van het superheldenteam. Toch speelt geen van hen een prominente rol en zo hoort het in een goede sidequel.

Soldier
 
‘Soldier’ werd geadverteerd als een stand-alone film met Kurt Russell in de hoofdrol als een genetisch gemanipuleerde supermens. Maar het was de bedoeling van regisseur Paul W.S. Anderson dat de film plaatsvond in hetzelfde fictieve toekomstige universum als de sci-fi klassieker ‘Blade Runner’ uit 1982. David Peoples, die het script voor ‘Soldier’ maakte en meeschreef aan het script voor ‘Blade Runner’, benoemt de film als een sidequel. ‘Soldier’ verwijst zelfs op meerdere momenten naar ‘Do Androids Dream of Electric Sheep?’, het boek waarop ‘Blade Runner’ gebaseerd is. Als je goed kijkt kan je in een stapel wrakstukken zelfs de spinnerwagen van ‘Blade Runner’ opmerken.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?