Spionage of toeval? Deze films lijken wel erg goed op elkaar

Films | De samenvatting van de film ‘Olympus has Fallen’, die zondag te zien is op VTM3, lijkt opvallend op die van de film ‘White House Down’. Beide films kwamen ook nog eens in hetzelfde jaar uit en dat is overigens niet zo zeldzaam. Bespioneren de grote filmstudio’s elkaar, of is het gewoon toeval?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Olympus Has Fallen / White House Down

Een politieagent is in het Witte Huis wanneer het ineens aangevallen wordt. Hij moet de president redden en de terroristen verslaan. Over welke film hebben we het? Wel, die beschrijving slaat net zo goed op ‘Olympus has Fallen’ als op ‘White House Down’. In de eerste speelt ook de Speaker of the House een belangrijke rol, in de tweede moet ook de dochter van de agent gered worden. Maar in beide films gaat het Witte Huis zowat helemaal tegen de vlakte.
 
Beide studio’s begonnen ongeveer tegelijk met de casting en raceten tegen elkaar om als eerste in de zalen te komen. Wie eerst met het idee opdraafde, is nog maar de vraag. ‘Olympus has Fallen’ kwam uiteindelijk een paar maanden voor ‘White House Down’ uit, maar die laatste deed het zowel aan de kassa als voor recensenten net iets beter. Mogelijk is de cast (Channing Tatum en Jamie Foxx als de agent en de president) daar voor iets tussen, maar mogelijk heeft het ook te maken met het feit dat de tweede film wat meer gevoel voor humor heeft.

Friends With Benefits / No Strings Attached

Zowel ‘Friends With Benefits’ als ‘No Strings Attached’ gaan over een koppel dat beslist om een seksuele maar liefdeloze relatie aan te gaan. Het oorspronkelijke scenario voor ‘No Strings Attached’ droeg zelfs de titel ‘Friends with Benefits’. De film met die naam was al in productie, dus klaagden de makers over mogelijke verwarring. Zo kreeg de tweede film een nieuwe naam. Het ziet ernaar uit dat de filmmakers, ondanks de grote gelijkenissen, eerder toevallig op hetzelfde idee stootten.
 
Beide romcoms scoorden ongeveer gelijk in de recensies en brachten nagenoeg evenveel geld op. Een nek-aan-nekrace dus, al lijken opiniemakers het erover eens te zijn dat ‘Friends with Benefits’ de betere film is. Tussen de acteurs vliegen meer vonken, het scenario is strakker en de film is exact het ongecompliceerde niemendalletje dat je zou verwachten. ‘No Strings Attached’ leent zich dan weer beter voor interpretaties en analyses, maar dat komt een film van dit genre niet altijd ten goede.

Antz / A Bug’s Life

In 1988 woonde het toenmalige hoofd van Disney’s filmafdeling een pitch meeting bij waar een film werd voorgesteld over een mier in een militaristische kolonie. Tien jaar later had hij Disney verlaten om animatiestudio DreamWorks op te richten, de directe concurrent van Disney’s Pixar. Bij DreamWorks besloot hij de film te maken waarover hij al die jaren geleden in de pitch meeting had gehoord. Maar intussen was ook Pixar met het idee gaan lopen en was de film ‘A Bug’s Life’ in productie. Nodeloos om te zeggen dat DreamWorks en Pixar elkaar in de haren vlogen.
 
De twee films kwamen in dezelfde maand in 1998 in de cinemazalen. Pixar surfte op dat moment nog op een golf van succes na de release van hun eerste film ‘Toy Story’ en maakte dan ook ruimschoots de grootste kaskraker van de twee. ‘Antz’ was een stuk minder familievriendelijk, had een grimmigere toon en was realistischer geanimeerd, terwijl ‘A Bug’s Life’ een kindvriendelijke en kleurrijke film werd. Uiteindelijk werden beide films best goed onthaald, maar de trofee gaat in dit geval toch naar Pixar.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top