Dompel je onder in de geschiedenis van de bekendste videogames dankzij 'High Score'

Op 12 september wordt wereldwijd Video Games Day gevierd. De ideale gelegenheid om de geschiedenis van de vaak misbegrepen kunst te ontdekken aan de hand van de docuserie 'High Score' op Netflix.

Je hebt je als videogamefanaat waarschijnlijk wel al eens afgevraagd hoe grote klassiekers zoals 'Pac-Man', 'Doom', 'Space Invaders', 'Final Fantasy', 'Street Fighter III', 'Mortal Kombat' of 'Sonic' het levenslicht zagen? Wel, laat dat net het onderwerp zijn van de Netflix-docuserie 'High Score', waarin de glorieperiode van de videospelletjes van de begindagen op het einde van de jaren '70 tot het midden van de jaren '90 geschetst wordt.

Gespreid over zes afleveringen van zo'n 40 minuten maak je kennis met de mensen achter de iconische personages en hoe hun innovaties haast per ongeluk een industrie hebben gecreëerd die vandaag meerdere miljarden dollars waard is.

Het verhaal van de gepassionneerde makers

Je hoeft echter helemaal geen gamefreak te zijn om te genieten van de serie, die vooral een reeks gepassioneerde mannen en vrouwen voor het voetlicht laat treden. De sterkte van de reeks is namelijk dat ze de geschiedenis van de videospelletjes vertelt aan de hand van de belevenissen van zij die er een hand in hadden.

Iedere aflevering is gewijd aan een bepaald thema en laat een hele rist sleutelpersonages uit de hoogdagen van de videogames aan het woord, zoals Nolan Bushnell (medestichter van Atari), Naoto Ôshima (mede-bedenker van Sonic) of Trip Hawkins (stichter van Electronic Arts). Alle sleutelmomenten uit dit grote avontuur worden een voor een uit de doeken gedaan: de oorlog tussen Nintendo en Sega, de oorsprong van de meest bekende videogames, de gouden jaren van de speelhallen, etc.

Leuke anekdotes

Doorspekt met anekdotes - wist je bijvoorbeeld dat de vorm van Pac-Man geïnspireerd is op een pizza waaruit een stukje ontbreekt? -, laat de serie ook minder bekende bedenkers aan het woord. Zo maakt de kijker kennis met Howard Scott Warshaw, een ontwikkelaar die amper vijf maanden de tijd kreeg om het spel 'E.T' te creëren voor de Atari 2600, een spel dat door velen als het slechtste ooit wordt beschouwd.

'High Score' laat echter ook de spelers zelf niet links liggen en laat ons zelfs kennismaken met enkele emblematische persoonlijkheden, zoals Rebecca Heineman, de eerste persoon die een videogamecompetitie in de VS wist te winnen. Of Jeff Hansen, die tijdens zijn kindertijd onder impuls van zijn ouders acht uur per dag Tetris speelde om de beste speler ter wereld te worden.

Als kers op de taart wordt alles aan elkaar gepraat door een zekere Charles Martinet, niemand anders dan de stem van Mario en tal van andere personages onder de vlag van Nintendo.

'High Score' is sinds 19 augustus beschikbaar in de Netflix-catalogus.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top