De opkomst van het digitale diner

In steeds meer videogames speelt eten een belangrijke rol. Dan hebben we het niet over de kippenbout als power-up die al in de jaren ’80 overal te zien was, maar over heuse gedetailleerde kooksessies. En natuurlijk vragen veel fans zich af: hoe zouden die gepixelde maaltijden in het echt smaken?

Pac-Man eet kersen en Mario eet paddenstoelen. Die kennen we allemaal. Maar is het je al opgevallen dat veel moderne games een nadruk leggen op het vinden, koken en eten van voedsel? ‘Minecraft’ maakte tien jaar geleden een onderscheid tussen varkens- en rundsvlees en gebakken was beter dan rauw, maar in games zoals ‘The Witcher’, ‘Red Dead Redemption II’, ‘Monster Hunter’ en de koploper ‘The Legend of Zelda: Breath of the Wild’ komen tientallen verschillende gerechten aan bod.
 
Fans bestudeerden elke pixel van hun favoriete digitale diners en zetten instructies online om de gerechten thuis na te maken. Er verschenen zelfs al enkele kookboeken. Naar aanleiding van Video Games Day lijst Proximus Pickx er enkele op.

The Witcher

In ‘The Witcher’, een reeks games over monsterjager Geralt, stapt het hoofdpersonage van tijd tot tijd binnen in een taverne om te recupereren met een rijkelijk gevuld bord middeleeuws ogend eten. Omdat dat er altijd zo smakelijk uitziet, gingen gamers op zoek naar de recepten. ‘Witcher Kitchen’ is een project voor en door fans van de fantasyreeks, die intussen naast boeken en games ook een televisieserie bevat. De website, waar recepten uit ‘The Witcher’ gratis te raadplegen zijn, is een onderdeel van Nerd’s Kitchen, dat zich volledig toelegt op recepten gebaseerd op media en bevat alles van een gebakken appel tot soep van ui en elfenvlees. Heerlijk.

Fallout

Om de samenleving opnieuw op te bouwen na een nucleaire ramp, is voedsel uiteraard onmisbaar. In de “vaults” van de ‘Fallout’-reeks moet er gekookt worden met het vlees dat voorhanden is. Denk maar aan een radschorpioen “en croûte” of een rosé gebakken deathclaw steak. Jammie.
 
Auteur Victoria Rosenthal bundelde haar recepten voor de postapocalyptische maaltijden in The Vault Dweller’s Official Cookbook. In het universum van ‘Fallout’ is dat boek onder alle kluizen in de woestenij verdeeld en is het verplicht leesvoer voor de bewoners. Wie zich thuis aan een receptje wil wagen, kan misschien beter zoeken naar alternatieven voor de radioactieve gemuteerde dieren van ‘Fallout’.

The Elder Scrolls

De Fantasyreeks ‘The Elder Scrolls’ gaat al mee sinds 1994, maar pas met de komst van betere graphics is het voor gamers duidelijk welke gerechten op de tafel staan in de tavernes van Tamriel. Chelsea Monroe-Cassel liet zich inspireren door de maaltijden in ‘Skyrim’ en ‘Morrowind’ en pende ruim zestig recepten neer uit de franchise, waaronder stoofpotjes, soufflés en en desserten. De recepten zijn zelfs onderverdeeld volgens de verschillende rassen die de speler in ‘The Elder Scrolls’ kan belichamen. Hartige maaltijden waarvan je de kracht krijgt om draken in mootjes te hakken, wat heb je nog meer nodig?

The Legend of Zelda

In de open wereld van ‘The Legend of Zelda: Breath of the Wild’ zijn overal ingrediënten te vinden die Link tot heel eenvoudige of complexe gerechten kan omtoveren in zijn grote wokpan. De cartooneske afbeeldingen van de maaltijden zien er zo smakelijk uit dat fans wel moesten weten hoe ze in het echt zouden smaken. Heel wat amateurkoks waagden zich eraan, maar het is superfan Aimee die met haar ‘Unofficial Hylian Cookbook’ een plaats op deze lijst verdient. Van monsterlijke taarten tot gepocheerde zalm, gebakken pepers of kebabs, die Link weet op culinair vlak duidelijk van wanten.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top