Wie gooit zijn troeven op tafel richting Puy Mary?

Sport | Vandaag volgt met etappe 13 over 191 kilometer tussen Châtel-Guyon en Puy Mary misschien wel de eerste echte sleuteletappe in deze Ronde van Frankrijk. Mogen we een spervuur van aanvallen verwachten en wie van de klassementsmannen weet zich dan te onderscheiden? Een vooruitblik.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De traditie wil dat de Tour ofwel in de Alpen ofwel in de Pyreneeën in een definitieve plooi wordt gelegd. Dit jaar zou echter wel eens een uitzondering op die regel kunnen zijn in een sowieso al atypische Tour. In de 13de etappe van Châtel-Guyon naar Puy Mary moeten namelijk een slordige 4.400 hoogtemeters worden overwonnen, het summum in deze Ronde van Frankrijk. En dat niet over Alpenkleppers of Pyreneeënreuzen, maar over eerder onbekende puisten in het Centraal Massief.

Het monster Puy Mary

Het belooft vandaag geen meter vlak te worden over de kronkelende wegen in het Centraal Massief. Al in het eerste koersuur volgt met de Col de Ceyssat (10,2 kilometer aan 6,1%) een eerste stevige kuitenbijter, die al snel op de voet gevolgd wordt door de Montée de La Stèle (6,8 kilometer aan 5,7%).

Het zwaartepunt ligt echter in de laatste 15 kilometer, met eerst de Col de Neronne (3,8 kilometer aan 9,1%) en na een korte afdaling en een paar kilometer vlak de slotklim richting Puy Mary (5,4 kilometer aan 8,1%). Vooral de laatste 2,5 kilometer beloven moordend te worden met een constant stijgingspercentage boven de 11 procent.

Controlerende Roglic versus springveer Pogacar of komt Bernal helemaal boven water?

Klassementsrenners die het Jumbo-Visma-bastion willen bestoken, kunnen dus maar beter goed uitgerust aan de etappe beginnen. In de eerste plaats denken we daarbij aan het Sloveense toptalent Tadej Pogacar, die in de Pyreneeën bewees misschien wel over het beste stel klimmersbenen te beschikken en de handschoen maar al te graag wil opnemen tegen zijn meer ervaren landgenoot Primoz Roglic.

Voorts is het ook reikhalzend uitkijken of Egan Bernal de tekenen van beterschap die hij op de Col de Marie Blanque vertoonde kan doortrekken op de steile slotklim. De Colombiaanse uittredende winnaar piekt normaal gesproken in week drie, maar zou nu al wel eens een aantal speldenprikken kunnen uitdelen. Misschien vindt hij in de herboren Nairo Quintana en/of de nooit aflatende Rigoberto Uran wel de juiste vluchtgezellen? Of verrassen de Fransen Guillaume Martin en Romain Bardet andermaal? Vast staat dat de klassementsmannen in deze etappe niet langer verstoppertje kunnen spelen en de maskers een voor een zullen afvallen!

Ontdek alle informatie over de Ronde van Frankrijk via deze link!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top