België is de Nations League met een perfect rapport gestart na een overwinning in Denemarken en thuis tegen IJsland. Roberto Martinez mag tevreden zijn en heeft zeker en vast enkele zaken geleerd met het oog op de toekomst.
1. Doku is de toekomst

Velen zagen er haast een complot in toen ze de selectie van Roberto Martinez voor de twee wedstrijden in de Nations League van begin september onder ogen kregen. Vooral de selectie van enkele jonge Anderlechtspelers deed de wenkbrauwen fronsen. Sommigen hadden het zelfs onverbloemd over Vincent Kompany als de nieuwe assistent van Roberto Martinez. Het zal de bondscoach dan ook deugd doen dat zowel Yari Verschaeren en vooral Jérémy Doku de verwachtingen meer dan hebben ingelost.

“Hij is vinnig, snel en hij kan dribbelen. Natuurlijk maakt hij soms een fout, maar wie doet dat niet? Hij is een ruwe diamant", klonk Kevin De Bruyne, uitgeroepen tot Speler van het Jaar in Engeland, vol lof over de prestatie van Doku. Naast zijn spectaculaire doelpunt, zocht de amper 18-jarige winger van Anderlecht steevast zijn tegenstander op en bood hij zich constant aan aan zijn ploegmaats. Het staat dan ook buiten kijf dat zelfs de sceptici moeten toegeven dat met Doku een man voor de toekomst bij de Rode Duivels is opgestaan.

2. Batshuayi altijd op de afspraak als back-up voor Lukaku

Nu Romelu Lukaku rust werd gegund, liet Roberto Martinez uitschijnen dat het treffen met IJsland een goede gelegenheid was voor Michy Batshuayi om zich nog eens te tonen. Na forfait te moeten geven tegen Denemarken, toonde de 26-jarige luxe-invaller van de Rode Duivels eens te meer dat hij een dodelijke sluipschutter is voor doel. Ondanks zijn magere speelminuten de laatste seizoenen toonde hij bovendien dat hij nog steeds competitief is.

De aanvaller van Chelsea maakt momenteel een moeilijke periode door in Londen waar hij niet past in de plannen van trainer Frank Lampard. Desalniettemin wist hij zich te onderscheiden met twee treffers, waarvan de tweede een echt pareltje, wat zijn moraal enkel ten goede kan komen. Een uitleenbeurt aan Crystal Palace zou in de pijplijn zitten, iets wat Batsman na de wedstrijd tussen de lijnen door leek te bevestigen. Een nieuwtje dat de bondscoach zal plezieren, want op die manier zou hij wel eens op twee spitsen in topvorm kunnen rekenen op het EK volgend jaar.

3. Kevin De Bruyne is de motor van de Duivels

Zonder Eden Hazard, die rust werd gegund, en Kevin De Bruyne, die voor de derde keer vader werd, boekte België een klinische overwinning tegen Denemarken. Er werden echter wel vraagtekens geplaatst bij de offensieve animatie van de Rode Duivels. Tegen IJsland vierde de spelverdeler van Manchester City zijn heroptreden in de basiself van Roberto Martinez en onderstreepte hij nog maar eens zijn belang.

Op het vlak van de statistieken schreef De Bruyne twee assists bij zodat zijn teller nu op 34 beslissende passes in 74 wedstrijden met de Rode Duivels staat. Maar meer nog dan zijn hallucinante statistieken, toonde de 29-jarige middenvelder dat hij het spel van de Belgen kan versnellen. Op die manier tilt KDB tilt de hele ploeg naar een hoger niveau. Hij toonde nog maar eens dat hij momenteel tot de besten ter wereld behoort. Iets wat de nationale ploeg zal kunnen gebruiken wil het haar doel bereiken.