Waarom worden Touretappes alsmaar korter?

Sport | Vandaag staat met de tocht van Chauvigny naar Sarran Corrèze de langste etappe van de 107de editie van de Ronde van Frankrijk op het menu. Opvallend is dat deze twaalfde etappe met 218 kilometer de kortste langste rit ooit in de Tourgeschiedenis is. Een trend die zich al een aantal jaren doorzet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Ronde van Frankrijk is een instituut en daar verander je liefst zo weinig mogelijk aan. Tot een aantal jaren geleden was het recept dan ook zo klaar als een klontje: een passage door de Alpen en de Pyreneeën, een tweetal individuele tijdritten en een vijftal vlakke etappes die kansen bieden aan de snelle mannen.

Onder impuls van de vernieuwingstrend, die zijn oorsprong heeft in de Vuelta, gaan er de laatste jaren echter steeds meer heilige huisjes overboord en ook de Tour de France is daar niet immuun voor. Zo werd het aantal individuele tijdritkilometers danig naar beneden toe bijgesteld en wordt er ook vaker geopteerd voor korte, explosieve bergritten. Stilaan beginnen lange, oersaaie etappes alsmaar meer tot het verleden te behoren.

Optrekken spektakelwaarde

Achter al deze veranderingen gaat één grote trend schuil: het opkrikken van de spektakelwaarde. Het trouwe koerspubliek wordt namelijk gestaag ouder en om de koers toch ook enigszins relevant te houden voor de nieuwe generaties moet men op zoek naar een manier om meer spektakel te voorzien. Gedaan dus met lange etappes door valleien of bergetappes die pas op de allerlaatste col worden beslist.

Een trend die bijvoorbeeld reeds in 2011, met de 19de etappe van Modane naar Alpe d'Huez (109,5 kilometer) en de alles-of-niets-poging van Alberto Contador en de spectaculaire 17de etappe in de Tour van 2018 van Bagnères-de-Luchon naar Saint-Lary-Soulan (65 kilometer), waarin Nairo Quitana zijn duivels ontbond, zijn vruchten heeft afgeworpen.

Strijd tegen dopinggebruik

Korte, explosievere etappes verhogen niet alleen de spektakelwaarde, omdat renners van bij de start de knuppel in het hoenderhok durven gooien, maar hebben ook op een ander vlak een belangrijke meerwaarde. Jarenlang werd de Ronde van Frankrijk overschaduwd door het ene dopingschandaal na het andere. De Festinatour van 1998 is berucht, maar ook de zeven Tourzeges van Lance Armstrong dienden achteraf van de tabellen te worden geschrapt.

Sowieso is drie weken lang om en bij de 3.500 kilometer afhaspelen een extreme aanslag op ieder lichaam. Door te opteren voor kortere etappes wordt ook enigszins de afhankelijkheid van doping, die toch vooral heilzaam is tijdens lange duuropdrachten, enigszins ingeperkt. Op die manier vervult het inkorten van de etappes een dubbel doel dat we alleen maar kunnen toejuichen: het spektakel gaat de hoogte in en het dopinggebruik neemt af.

Ontdek alle informatie over de Ronde van Frankrijk via deze link!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top