Waarom 'Goodfellas' dertig jaar later als ongenaakbare klassieker aangeschreven staat

Films | Het is exact dertig jaar geleden dat ‘Goodfellas’ in de cinemazalen verscheen. Het meesterwerk van Martin Scorsese vormt nog steeds de mal voor gangsterfilms en wordt steevast bij de beste films in het genre genoemd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Goodfellas’ verscheen eerst op het grote scherm op 9 september 1990 en kende meteen een groot succes. Zowel de recensenten als het publiek vonden dat de film van Martin Scorsese op alle vlakken een schot in de roos was. ‘Goodfellas’ wordt dan ook door velen beschouwd als een van de beste films van de Amerikaanse filmmaker, alsook een van de beste films over de georganiseerde misdaad aller tijden. Proximus Pickx ging na waarom.

“Zo lang als ik me kan herinneren, wil ik al een gangster zijn. Naar mijn mening is een gangster zijn stukken beter dan president zijn van de Verenigde Staten.”
 
Die woorden sprak Henry Hill, geportretteerd door Ray Liotta, in de opening van de film. Ze zetten meteen de toon voor de rest van het verhaal over de opkomst en de val van een gangster uit New York en zijn twee compagnons, Jimmy Conway (Robert de Niro) en Tommy DeVito (Joe Pesci). Zij werken voor een van de vijf misdaadfamilies in de stad tussen de jaren ’50 en ’60, de Luccheses.

Waargebeurd verhaal
 
Het scenario is gebaseerd op het boek ‘Wiseguy: Life in a Mafia Family’ van Nicholas Pileggi uit 1986. De schrijver, die ook journalist is, werkte samen met Scorsese aan de film. Volgens de regisseur voelde hij zich aangetrokken tot het boek omdat het “de eerlijkste weergave van gangsters is die ik ooit gelezen heb.”
 
Nadat hij het boek las, belde Scorsese volgens de legendes naar de auteur met de woorden: “Op dat boek heb ik mijn hele leven zitten wachten!” Pileggi antwoordde: “Op dit telefoontje heb ik mijn hele leven zitten wachten!” Scorsese zou later ook een van de volgende boeken van de auteur verfilmen. ‘Casino’ werd ook een meesterwerk, opnieuw met Robert De Niro en Joe Pesci in de hoofdrollen.

Dialogen op het scherpst van de snee
 
Het gewelddadige en grove gangstermilieu gaf Scorsese de kans om de film vol legendarische citaten te stoppen. Een bloemlezing.
 
“Toen ze Carbone vonden in de koelwagen, was hij zo stijf bevroren dat het drie dagen duurde vooraleer hij genoeg ontdooid was voor een autopsie.”
 
“En de politie, toen ze een heel leger inschakelden om Jimmy tegen te houden, wat deed hij? Hij maakte hen partners.”
 
(Middenin een brutale afranseling) “Ik wilde geen bloed op je vloer krijgen.”
 
“Ik vroeg aan mijn vrouw: Waar wil je heen voor je verjaardag? Ze antwoordde: Ik wil ergens gaan waar ik nog nooit geweest ben. Ik zei: De keuken misschien?” Moeten er nog macho’s zijn?

Een onderdompeling in de wereld van de maffia

In net iets minder dan twee en een half uur, toont Scorsese ons drie decennia in het leven van een lid van de georganiseerde misdaad. De kijker krijgt, naast de maffiapraktijken, ook een beeld van het gezinsleven van de gangster. Wanneer de film ons in het laatste deel de val van Henry Hill voorschotelt, slaagt dat er wonderwel in om ons medeleven te doen voelen voor een personage dat voorts amper positieve eigenschappen heeft.

Geliefd door recensent en publiek

‘Goodfellas’ sleepte zes Oscarnominaties in de wacht, waaronder die voor beste film en beste regisseur. Joe Pesci won het beeldje voor beste mannelijke bijrol. Scorsese ging ook naar huis met vijf BAFTA’s, waaronder die voor beste film en beste regisseur. In de bioscopen bracht de film meer dan 48 miljoen dollar op in de Verenigde Staten alleen. En omwille van de grote culturele, historische en esthetische waarde, is de film door de National Film Registry uitgekozen om in de Library of Congress in de VS te worden opgenomen. Als voorbeeld van de kwaliteit van de film wordt vaak de beroemde longtake genoemd, wanneer Ray Liotta voor het eerst in de club Copacabana binnenstapt. Genoeg redenen om van een ware klassieker te spreken.


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top