Maak kennis met Châtelaillon-Plage: parel aan de Atlantische kust

De Tour de France zou de Tour de France niet zijn als de renners niet elk jaar een aantal toeristische trekpleisters doorkruisen. Voor de elfde etappe ligt de start in het prachtige kustplaatsje Châtelaillon-Plage.

Châtelaillon-Plage doet op het eerste gezicht misschien niet meteen een belletje bij je rinkelen, maar de passage van de Tour zou daar wel eens verandering in kunnen brengen. Het dorpje van zo'n 6.000 inwoners aan de Atlatische Oceaan beschikt namelijk over meerdere troefkaarten. Of wat dacht je van een 3 kilometer lang prachtig zandstrand, Belle Epoque-villa's en een brede strandboulevard? De renners zullen dan waarschijnlijk wel niet kunnen genieten van de troeven van het charmante dorpje in het departement Charente-Maritime, maar dat betekent niet dat wij op onze honger moeten blijven zitten. Vandaar deze eerste kennismaking!

Nostalgie naar de roaring twenties

In Châtelaillon-Plage, dat zo'n tien kilometer ten zuiden van La Rochelle ligt, word je haast teruggekatapulteerd naar de onbezorgdheid van de roaring twenties. En zeg nu zelf: met de huidige gezondheidssituatie is zo'n nostaligsch sfeertje zeker welkom. Als klapstuk aan de brede strandboulevard staat het imposante casino van waaruit je een fenomenaal uitzicht hebt op het prachtige strand. Als het weer meezit, kan je zelfs Île d’Oléron, met het bekende Fort Boyard, en Ile de Ré spotten. Wie er niet op uit is om zijn/haar geld te vergokken, maar het liever aan fijne zaken spendeert kan er ook terecht in de discotheek. Een ander alternatief is een tripje naar de paardenrenbaan van Haut-Rillon, waar jaarlijks een tiental wedstrijden worden afgewerkt.

Als je eerder van plan bent om wat cultuur op te snuiven, kan je een avondje naar Beauséjour - en nee dan hebben we het niet over het hotel uit de gelijknamige fantastische serie - trekken. Of geniet gewoon van het goede leven op het strand. En als het al eens zou miezeren, kan je nog steeds terecht in het subtropische zwembadcomplex Centre aquatique 29°, waar je kinderen zich kunnen uitleven op drie glijbanen, waarvan één van maar liefst 110 meter hoog!

Jaarlijks vliegerfestival

Bij één specifieke doelgroep zal de naam Châtelaillon-Plage alvast wel een belletje doen rinkelen: de vliegeraars. Ieder jaar vindt er in het Paasweekend namelijk een heus wind- en vliegerfestival plaats, waar de beste vliegeraars ter wereld op afkomen. Bovendien heeft het charmante badplaatsje ook zijn eigen traditionele optocht "Chatel en Fête". Een heel jaar lang bereiden alle inwoners zich voor op DE dag van het jaar. Ieder jaar wordt voor een ander thema gekozen, waarbij de plaatselijke bevolking zich zo goed mogelijk in het thema inleeft. Hoogtepunt van het festival, dat elk jaar tijdens het laatste weekend van juni wordt gehouden, is de traditionele optocht op zondag, die een beetje doet denken aan carnaval.

Of je kan je ook laten onderdompelen in de geschiedenis van de oester- en mosselkwekers van de regio. Les Bouchôleurs, een dorpje op wandelafstand van Châtelaillon-Plage, staat bekend als bakermat van de oesterkwekerij. Ieder jaar in augustus vindt La Fête des Bouchôleurs plaats, waar de decenniaoude traditie van de mossel- en oestervissers gevierd wordt.

Ontdek het laatste nieuws over de Tour via deze link!

Wielersport

Bekijk alles
Top