Volgt er een koninklijke spurt in Poitiers?

Sport | Na een dag hommeles langs de Atlantische kust, trekken de renners in de elfde etappe het binnenland in. De etappe van Châtelaillon-Plage naar Poitiers leent zich uitstekend tot een koninklijke massaspurt. Misschien wel de laatste kans voor de snelle mannen voor ze de Champs-Elysées opdraaien?

Door Pickx

Deel dit nieuws

We zijn elf koersdagen ver en eigenlijk hebben we op de derde etappe (gewonnen door Caleb Ewan), de vijfde etappe (meesterlijk afgewerkt door Wout van Aert) en de tiende etappe (de eerste Tourzege voor Sam Bennett) na ons nog maar amper voor een koninklijke spurt kunnen opmaken. Toegegeven, ook de overwinningen van Alexander Kristoff en de tweede van Wout van Aert gebeurden in een massasprint, al was er dan wel telkens sprake van een flink gedecimeerd peloton. Het parcours van deze Tour is dan ook een van de zwaarste uit de recente geschiedenis, met amper biljartvlakke ritten.

Reden te meer voor de sprintersploegen om vandaag alles op alles te zetten in wat mogelijks de laatste kans is voor de renners Parijs bereiken. En de vraag is dan maar hoeveel spurtbommen de Alpen hebben overleefd.

Bennett en Ewan voor nummer twee?

Voor aanvang van de Tour zouden we deze etappe altijd omschreven hebben als de ultieme clash tussen Iers kampioen Sam Bennett (Deceuninck - Quick Step) en de Australische pocketspurter Caleb Ewan (Lotto Soudal). Zeker gezien beiden een volledige ploeg in dienst hebben en er een koninklijke rechte lijn volgt van anderhalve kilometer. De rode loper wordt dus als het ware uitgerold voor de sprinttreintjes. Maar zowel de troepen van Patrick Lefevere als die van Mark Sergeant hebben hun treintje deze Tour nog maar amper op de rails gekregen. Het was telkens het verrrassende Team Sunweb dat met een heuse trein richting aankomst denderde, al kon hun sprinter Cees Bol nog geen zegeruiker wegkapen.

De overwinning van Bennett gisteren deed zichtbaar deugd. Na afloop van de etappe liet hij zijn emoties dan ook de vrije loop. De druk is nu ook enigszins van de ketel, want hij heeft die felbegeerde eerste Tourzege te pakken. Op die manier zet hij de traditie van sprintzeges bij Deceunick - Quick Step onverstoord verder. Sinds 2015 wonnen de troepen van Patrick Lefevere namelijk elk jaar minstens één massasprint.

Zijn grote concurrent Caleb Ewan kwam gisteren net dat tikkeltje te kort en zal op revanche belust zijn. De troepen van Lotto Soudal zijn na de opgave van Steff Cras echter al danig gedecimeerd en een tweede ritzege zou de wonden toch grotendeels kunnen helen. Al is het ook uitkijken naar wat Cees Bol, de toch iet of wat verrassend sterke snelle man van Team Sunweb, uit zijn benen perst. In de vijfde etappe was hij er al eens heel kort bij en de Nederlander zal gebrand zijn op die eerste zegeruiker.

Wat met van Aert?

De grote vraag is echter andermaal wat met Wout van Aert? Met zijn status van alleskunner boordevol zelfvertrouwen wint hij haast alles waar hij zijn zinnen op zet. Vraag is echter of hij vandaag opnieuw zijn kans mag gaan of zich toch dient te schikken in de ploegtactiek van Jumbo-Visma. Met de gele trui in de ploeg zou het niet onlogisch zijn dat van Aert het nodige kopwerk moet verrichten en dan wordt een sprintzege tegen de uitgeruste snelle mannen natuurlijk moeilijk. Al weet je met een van Aert in bloedvorm nu eenmaal nooit. In de zevende etappe richting Lavaur reed hij ook constant met zijn neus in de wind en trok hij finaal toch aan het langste eind. Benieuwd of hij vandaag meesprint en of hij dan opnieuw alle topspurters een hak kan zetten.

Ontdek al het nieuws over de Tour via deze link!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top