Slovenië boven in Tour de France

Na de eerste zware Tourweek is het tijd voor een tussenbalans. Wie maakt een goede indruk en wie viel er reeds door de mand? Wie verraste en wie ontgoochelde? Proximus Pickx maakt een eerste stand van zaken op.

De eerste negen koersdagen van de corona-editie van de Tour de France zitten erop. Negen dagen vol inspanningen in een Tour die met de gaskraan open verreden wordt. En toch zijn na welgeteld 38 uur 40 minuten en 1 seconde op de fiets de verschillen bovenaan het klassement bitterklein.

Zoals verwacht, stak Jumbo-Visma er in de eerste Tourweek met kop en schouders bovenuit. Mede onder impuls van een verbluffende Wout van Aert (met reeds twee ritzeges achter zijn naam) heeft de Sloveense topfavoriet Primoz Roglic de gele trui om zijn lenden. Al is het momenteel nog verre van zeker dat hij die tot in Parijs weet te behouden.

Sublieme Pogacar en sluwe Bernal

De man van het Pyreneeënweekend is onomstotelijk de amper 21-jarige Tadej Pogacar. Nadat hij zich in de waaierrit naar Lavaur nog liet ringeloren en 1:21 als rekening kreeg gepresenteerd, nam hij zich voor om alle troeven op tafel te gooien. Met succes, want zaterdag op de Peyresourde wist hij al meteen 40 seconden terug te nemen, terwijl hij daags nadien met de zegeruiker aan de haal ging. En zo telt het Sloveense wonderkind amper 44 tellen achterstand op zijn landgenoot Primoz Roglic.

Die vertikte het (of kon hij niet beter?) om Pogacar te volgen op de Peyresourde en ook zondag trok de kopman van Jumbo-Visma amper tot niet ten aanval. De Vueltawinnaar van 2019 mag dan wel in de gele trui pronken op de eerste rustdag, hopelijk kijkt hij achteraf niet op de eerste week terug als die van de gemiste kansen. Zowel in de etappe met aankomst in Orcières-Merlette, waar Roglic won, als richting Loudenvielle bleek zijn grootste uitdager Egan Bernal namelijk kwetsbaar. Iets waar de voormalige schansspringer te weinig gebruik heeft van gemaakt.

Als we echter iets weten over de uittredende Tourwinnaar is het dat hij in deze Tour heeft gepiekt naar de loodzware derde week, terwijl Roglic al voor de Dauphiné in topvorm verkeerde en het dus maar de vraag is in hoeverre hij zijn topvorm drie zware koersweken lang kan aanhouden. Bernal toonde zondag al de eerste schuchtere aanvalspogingen en dat belooft alvast voor de komende weken, waarin nog tal van bergetappes volgen. En reken Pogacar, na zijn verbluffende prestaties in de Pyreneeën, nu ook maar tot de topfavorieten.

Martin verrast, Pinot ontgoochelt andermaal

Naast de sterkte van het Sloveense duo Roglic - Pogacar, verdient ook de Fransman Guillaume Martin een vermelding. De kopman van Cofidis prijkt op de rustdag op een knappe derde plaats en toonde dat hij zich bergop met de besten kan meten. In zijn vierde Tour mag de renner, die een master in filosofie behaalde aan de universiteit van Paris Nanterre, een top vijf-plaats ambiëren. Nog meer goed nieuws is er voor de Fransen, want ook Romain Bardet lijkt zijn goede benen te hebben hervonden en dartelt als vanouds de bergen op.

De grote Franse Tourhoop Thibaut Pinot ontgoochelde echter andermaal. Pinot en de Tour, het lijkt nooit een geslaagd huwelijk te worden - denken we maar aan zijn dramatische opgave omwille van een spierblessure in de laatste Tourweek vorig jaar. Voor de microfoon van France 2 had  de nummer drie uit 2014 het onomwonden over "een keerpunt in zijn carrière". "Deze koers heeft me al te veel teleurstellingen bezorgd. Ik wil weer plezier hebben op de fiets en koersen winnen." Het klinkt als het finale adieu aan de koers van zijn dromen.

Nog een vaststelling: Jumbo-Visma woekert met haar krachten en het grootste slachtoffer daarvan lijkt voorlopig hun eigen schaduwkopman Tom Dumoulin. Die voelde zaterdag dat hij niet de benen had om de Tour te winnen en zette zich dan maar in dienst van Roglic. Bewonderenswaardig, dat zeker wel, maar zo snel alles op één renner zetten, zou wel eens faliekant kunnen aflopen. Zeker nu iedereen nog op een kluitje bijeen staat, met zeven renners binnen de minuut. Het beloven alvast nog twee spannende Tourweken te worden!

Ontdek al het nieuws over de Tour via deze link!

Wielersport

Bekijk alles
Top