Lady Gaga, terug van (n)ooit weggeweest?

Na de release van haar nieuwe album "Chromatica" en haar zegetocht op de MTV Video Music Awards lijkt Lady Gaga helemaal terug om de titel van popdiva opnieuw op te eisen. Na zijsprongetjes in de jazz- en countrywereld keert ze met haar laatste worp terug naar haar roots: pompende, catchy dansnummers die urenlang in de oren blijven nagalmen.

Het fenomeen Stefani Germanotta, alias Lady Gaga, behoeft al lang geen introductie meer. De extravagante zangeres/danseres bestormde eind jaren 2000 het popfirmament met hits als 'Just Dance', 'Pokerface' en 'Bad Romance'. Tussen de release van haar debuutalbum "The Fame" in 2008 en "Born This Way" in 2011 liet ze in de Verenigde Staten maar liefst elf top tien-singles noteren in minder dan vier jaar tijd.

De muziekwereld leek wel aan de lippen te kleven van de zangeres die zich voor iedere nieuwe videoclip of optreden een andere outfit liet aanmeten - de een nog extravanganter dan de andere. Nu weer eens in een jurk gemaakt uit vlees, een andere maal in nietsverhullende kledij - Lady Gaga komt en kwam overal mee weg. De natuurlijke opvolger van the Queen of Pop, Madonna, leek een blijvertje te worden, maar de kameleon in de New Yorkse zangeres laat zich niet makkelijk in een hoekje drummen.

Uitstapje naar jazz, country en Hollywood

Na het succes van haar eerste popalbums, kende La Gaga met haar vijfde album "Artpop" (2013) niet het verhoopte resultaat. En dus besloot ze het maar over een volledig andere boeg te gooien, mede ingegeven door zowel lichamelijke als mentale problemen - zo bekende ze op 19-jarige leeftijd het slachtoffer geweest te zijn van een verkrachting wat haar een post-traumatisch stresssyndroom opleverde en praatte ze ook honderuit over haar strijd tegen depressie.

Samen met de legendarische crooner Tony Bennett nam ze in 2014 de jazzplaat "Cheek to Cheek" op. Twee jaar later volgde het country-album "Joanne", een ode aan haar overleden tante. De catchy dansbare popnummers werden ingewisseld voor meer intieme, persoonlijke songs en Germanotta verdween langzaam uit de schijnwerpers. Echter niet voor lang, want in 2018 maakte ze een hoogst succesvol zijsprongetje naar Hollywood, waar ze aan de zijde van Bradley Cooper in "A Star is Born" de pannen van het dak speelt. Haar acteerprestatie leverde haar onder meer een Oscarnominatie voor beste actrice en een beeldje voor beste soundtrack met "Shallow" op.

Chromatica: comeback in stijl

Met haar nieuwste album "Chromatica" keert Lady Gaga twaalf jaar na datum als het ware terug naar haar roots. Gedaan met de intieme ballades, leve de pompende dancesongs. Met "Rain on Me", haar succesvolle samenwerking met Ariana Grande, heeft Lady Gaga opnieuw een monsterhit te pakken, die haar vier MTV Video Music Awards opleverde, onder meer voor artiest van het jaar en song van het jaar. Daarnaast kreeg ze ook een MTV TriCon Award als bekroning voor haar fenomenale carrière.

Gaga lijkt vastbesloten om haar positie aan de top van het popfirmament opnieuw te claimen. Iets waar haar fans, die ze steevast aanspreekt als 'little monsters', al zeven jaar op zitten wachten. Benieuwd of Gaga definitief het juk van opvolger van Madonna van zich af weet te werpen. "Ik wil muziek brengen dat een groot publiek bereikt. Liedjes die deel worden van het dagelijks leven en mensen elke dag weer gelukkig maken", verklaarde ze in een recent radio-interview. Aan ambitie dus alvast geen gebrek.

Het bekroonde "A Star is Born" is te bekijken op Netflix, net als de documentaire "Five Foot Two", waarin Lady Gaga tijdens de opnames van "Joanne" en de voorbereiding voor haar veelvuldig geprezen Superbowloptreden achter de schermen gevolgd wordt.

Muziek

Bekijk alles
Top