Rit 10 van de Ronde van Frankrijk zorgt voor een heuse primeur!

Na de rustdag maandag zijn we dinsdag toe aan de eerste etappe van de tweede week van de Tour. De renners kunnen maar beter goed uitgeslapen op het appel verschijnen, want de tocht van Île d’Oléron naar Île de Ré zou wel eens een waaierspektakel kunnen opleveren. Bovendien zorgt deze etappe ook voor een primeur in de 107-jarige geschiedenis van La Grande Boucle.

Na een welverdiende rustdag in La Charente-Maritime krijgt het peloton in de tiende etappe 170 vlakke kilometers langs de Atlantische kust voorgeschoteld. En wie kust zegt, denkt meteen ook aan wind, dus kunnen de klassementsrenners maar beter hun kuiten spannen voor wat wel eens opnieuw een waaierspektakel zou kunnen worden.

Waaiers of geen waaiers, de etappe zal sowieso de geschiedenisboeken ingaan, want de tocht tussen Île d’Oléron en Île de Ré zorgt voor een heuse primeur. Het is namelijk voor het eerst in de Tourgeschiedenis dat zowel de start- als de aankomstplaats van een etappe op een verschillend eiland plaatsvinden.

Voortdurende zoektocht naar vernieuwing

Deze primeur past perfect in het voortdurende streven naar vernieuwing van koersdirecteur Christian Prudhomme en zijn team. De laatste jaren worden de Grand Départs buiten de Franse zeshoek alsmaar talrijker en wordt ook steeds vaker onontgonnen terrein opgezocht - denken we bijvoorbeeld maar aan de Col de la Loze die dit jaar misschien wel als scherprechter zal fungeren.

Naast de Tourstarts in het buitenland (o.a. Londen in 2007, Utrecht in 2015 en Düsseldorf in 2017) opteert koersorganisator ASO ook steeds meer voor nieuwigheden op het Franse grondgebied en daarbij spelen eilanden een opvallende rol. Het laatste decennium alleen al deed de Tour liefst vijf keer een eiland aan als start- of aankomstplaats. Soms kreeg het eiland zelfs de eer om de Tourstart te verwelkomen, zoals Corsica in 2013 en de Mont Saint-Michel in 2016. Nu krijgen Île d’Oléron, vooral bekend omwille van Fort Boyard en het gelijknamige televiesprogramma, en Île de Ré de primeur om voor de eerste etappe van eiland naar eiland te zorgen.

Krijgen we een heruitgave van de epische strijd richting Neeltje Jans?

Soms spelen de eilanden vooral een rol om toeristische trekpleisters in de verf te zetten, zoals bijvoorbeeld de Mont Saint-Michel in 2016 en de befaamde Passage du Gois tussen het eiland Noirmoutier en het Franse vasteland in 2011. Maar dat hoeft niet te betekenen dat ze ook geen doorslaggevende rol kunnen spelen en beslissen over winst of verlies in het finale eindklassement.

Zo lag de Passage du Gois in 1999 een eerste keer op het parcours van de Ronde van Frankrijk. De oversteek, die twee keer per dag overstroomt, zorgde voor een massale valpartij waarbij onder meer Alex Zülle zijn kansen op Tourwinst in rook zag opgaan. Meer recent nog speelde de etappe tussen Utrecht en Neeltje Jans, een kunstmatig eiland in Zeeland, in 2015 een bepalende rol in de eindklassering. In een geanimeerde rit, die bol stond van de waaiers, raakte onder meer de Colombiaan Nairo Quintana achterop. De anderhalve minuut die hij in de etappe, die door André Greipel werd gewonnen, verloor, kwam hij net te kort om Chris Froome van het hoogste schavotje weg te houden. Het bewijs dat eilanden niet enkel voor de mooie shots in het Tourparcours worden opgenomen!

Ontdek al het nieuws over de Tour via deze link!

Wielersport

Bekijk alles
Top