Wat doen de renners op een rustdag?

Na negen intensieve koersdagen, waaronder enkele bergetappes, profiteert het peloton in de Tour de France vandaag van een welverdiende eerste rustdag. Maar hoe ziet een typische rustdag in de Tour eruit?

De Ronde van Frankrijk is één van de zwaarste sportieve uitdagingen ter wereld. Veelvuldige inspanningen en dat drie weken aan een stuk vereist een buitengewone fysieke conditie. Om de afgepijgerde lichamen enigzins tot rust te laten komen, verplicht de Internationale Wielerunie (UCI) de drie grote rondes om twee rustdagen, netjes verdeeld over de lengte van de ronde, in te lassen. De eerste rustdag vindt traditioneel plaats op de maandag van de tweede koersweek. Maar het woordje 'rustdag' kan je best met een korreltje zout nemen, want het peloton kan niet zomaar een snipperdag nemen.

De batterijen opladen ...

De rustdag laat alle renners toe om de batterijen opnieuw op te laden na een lange week vol inspanningen. Voor sommigen is dat dagje rust dan ook onontbeerlijk. Het moet de zieke en geblesseerde renners - van wie er na deze chaotische eerste Tourweek al vele rondrijden - toelaten om te recuperen en hun wonden te laten helen om zo in staat te zijn om de tocht richting Parijs verder te zetten.

Maar opgelet: een rustdag betekent geenszins een dag zonder fiets! Om een te grote ontspanning te voorkomen, moeten de renners ook op de rustdag een welbepaald programma afwerken. Uitslapen is dan wel toegestaan, maar een hele dag op de hotelkamer blijven is helemaal niet de bedoeling. Na een hopelijk goede nachtrust trekken de renners erop uit voor een tochtje van één à twee uur om de benen los te gooien met als doel om een te brute overgang te vermijden en de gewoontes van de koersdagen te blijven handhaven.

Naast de verzorging en verplichte passages bij de kine en de ostheopaat volgt waarschijnlijk ook nog een tactische briefing. Daarnaast wordt er alsmaar meer aandacht besteed aan de voeding. Doordat renners gewoon zijn om op wedstrijddagen meer te eten dan normaal, dienen ze er nu op te letten om een lichte maaltijd naar binnen te werken om zo overtollige calorieën te vermijden.

... maar ook geconcentreerd blijven

Naast de fysieke recuperatie dient de rustdag ook om mentaal opnieuw tot rust te komen. Het is de gelegenheid bij uitstek om de stress te doen afnemen en het hoofd leeg te maken. Na de verplichte persconferenties te hebben afgewerkt, delen sommigen met plezier handtekeningen uit en poseren ze voor talloze selfies. De gelukkigsten onder hen kunnen zelfs enkele momenten met het gezin doorbrengen.

Maar dit jaar zullen de kilometervreters andere manieren moeten vinden om de gedachten te verzetten. Omwille van de coronacrisis en het heel stricte protocol zit een familiemoment of verbroederen met de fans er namelijk niet in. Bovendien worden op beide rustdagen bij alle ploegen opnieuw covidtesten afgenomen.

Kortom, de rustdag is een welgekomen dood moment in een lange en zware beproeving als de Tour. Maar de renners mogen ook niet te veel ontspannen, want dan lopen ze het risico om er de dag nadien de prijs voor te betalen. Zeker omdat ze er morgen van bij de start met het kopje bij zullen moeten zijn in een etappe langs de kust die wel eens waaierspektakel zou kunnen opleveren.

Ontdek al het nieuws over de Tour via deze link!

Wielersport

Bekijk alles
Top