Is Wout van Aert de meest veelzijdige wielrenner van dit moment?

Sport |
Sinds de hervatting van het wielerseizoen in het begin van augustus heeft onze landgenoot Wout van Aert opnieuw laten zien dat hij uit het juiste hout gesneden is. Hij toont zich bij Jumbo Visma als een ware teamspeler en lijkt vooral op zijn best in de bergen. Het zou zomaar eens kunnen dat de Kempenaar de meest veelzijdige renner van dit moment is. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met zijn overwinning in de zevende etappe van de Tour de France trad Wout van Aert afgelopen vrijdag in de wielsporen van zijn land- en streekgenoot Tom Boonen. Die laatste won in 2005 twee ritten in dezelfde Tour. Het is wellicht daarom dat steeds meer analisten de vergelijking durven te maken tussen de Bom van Balen en de drievoudige wereldkampioen veldrijden.
 
Van Aert lijkt de grootste kanshebber te worden om Boonen op te volgen in de lijst van Belgen die de groene trui naar Parijs brengen. Toch zijn er ook verschillen tussen de twee Kempenzonen. Tom Boonen kan bogen op een palmares van 121 overwinningen, maar is vooral op zijn best tijdens sprints en op de talrijke kasseistroken die ons land rijk is. Van Aert toont zich dan weer een allrounder die zich zowel op de vlakke weg als op fiksere hellingen goed voelt. Zijn veelzijdige reputatie ontlokte bij Boonen onlangs nog de opmerking dat "Van Aert wel eens de Amstel Gold Race én Luik-Bastenaken-Luik kan winnen". Dit compliment van Tornado Tom is wellicht ingegeven door de puike prestaties van Van Aert op de Strade Bianche of zijn gedurfde aanval op topper Julian Alaphilippe tijdens Milaan-San Remo.
 
Nu nog de klassiekers...
 
Het moet gezegd worden: op de kasseien heeft Wout van Aert nog maar weinig indruk gemaakt. Hoewel hij vaak aanwezig was en zich proactief toonde, won Van Aert in 2018 slechts een derde plaats in de 73e editie van de Omloop het Nieuwsblad. 
 
De kans bestaat daarom dat Van Aert, als hij de Tour incidentloos afwerkt, zich na de Tour wil laten gelden in klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Dankzij de combinatie van zijn sprintvermogen en zijn rijvaardigheid kan de renner probleemloos schakelen van de ene naar de andere tactiek om zijn tegenstanders te verschalken tijdens de eindsprint.
 
Overigens is de kans groot dat de Kempenaar tussen de Tour en de klassiekers nog een uitstap zal maken naar het WK wielrennen in Imola om daar een regenboogtrui te kapen. De Noord-Italiaanse stad vervangt de Zwitserse regio rond Aigle en Martigny, waar de strenge coronamaatregelen roet in het eten van de organisatoren gooide. Of Van Aert werkelijk naar Imola gaat, hangt vooral af van hoe fris hij is na de Ronde van Frankrijk.
 
De bergen wachten
 
Vast staat dat Van Aert een grote maar bescheiden rol speelt in het succes van het team van Primoz Roglic en Tom Dumoulin. Eerder dit jaar liet hij al weten dat hij dit jaar niet op de groene trui mikt, maar tegelijk bewijst Van Aert dat hij onmisbaar is in de race om de eindzege.
 
Zo zagen we afgelopen dinsdag een indrukwekkende forcing van Van Aert. Aan de voet van de slotklim constateerde die laatste dat teamgenoten George Bennett en Sepp Kuss niet op het appèl waren, dus zag hij zich gedwongen om tegen een enorm tempo te klimmen en zo te voorkomen dat de aanvallers uit het peloton geraken. Dankzij Van Aerts noeste werk wordt de favorietengroep uitgedund en rolt Roglic gezwind als eerste over de finish.
 
Hoewel deze bergpas nog niet van de moeilijkste is, bevestigde deze etappe wel dat Van Aert voortdurend contact kan houden met zijn teamgenoten en anderen kan laten schitteren. Het valt nog te bezien of Wout hetzelfde kan presteren als verschillende bergpassen elkaar opvolgen...

Lees hier alle artikels over de Tour de France!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top