Pau, een ijkpunt in de Tour de France

Vandaag start de Tourkaravaan in Pau, een stad die geldt als één van de meestbezochte plaatsen van de Ronde van Frankrijk. De renners hebben een zware rit voor de boeg: 153 kilometer door de Pyreneeën naar Laruns. Proximus Pickx laat zijn licht schijnen op een van de beroemdste en beruchtste steden uit de fameuze Ronde.

De hoofdstad van het departement Pyrénées-Atlantiques is op zijn minst gezegd een gevestigde waarde in het Tourprogramma. De stad staat sinds 1947 al 72 keer op de kaart. De laatste zeven jaar is Pau zelfs nooit verdwenen uit het rijtje Touretappes. In het klassement van meestbezochte steden moet Pau enkel Bordeaux en eindhalte Parijs laten voorgaan.
 
Pau is door zijn ligging aan de voet van de Pyreneeën ook de plaats waar de jongens van de mannen worden gescheiden. Wie de etappe van of naar Pau wint, kan vaak zijn dominantie in de Tour bevestigen, luidt het adagium.

De bril van Verbrugghe

Er zijn maar weinig Belgen die een overwinning hebben geboekt in een etappe naar of vanuit Pau. Onder meer de betreurde Stan Ockers, Pino Cerami, Herman Van Springel en Eddy Merckx behoren tot dit selecte clubje. De laatste Belg die zegevierde bij een aankomst in de Pyreneeënstad was Eric Vanderaerden in 1984. De Limburger zou enkele dagen later de laatste etappe op de kasseien van de Champs-Elysées winnen.
 
Iets recenter is de overwinning van Rik Verbrugghe, nu manager van de Belgische nationale wielerploeg, in de etappe tussen Pau en Lavaur. Op 24 juli 2001 ontsnapte de Lotto-Adecco-renner met een twintigtal collega's in deze lange etappe. Verbrugghe eindigde de rit met een sprint tegen de Italiaan Marco Pinotti, ondanks een lastige zonnebril. Het is vooral dat laatste beeld dat veel Tour-fans zich zullen herinneren: een Verbrugghe die in volle sprint tot twee keer toe zijn zonnebril ziet zakken voor zijn ogen en het onding op meters van de eindstreep naar boven trekt.

Het tranendal van Wout van Aert

Voor veel landgenoten betekende Pau een hoogtepunt, maar voor Wout van Aert is Pau onlosmakelijk verbonden met een gruwelijk incident in zijn succesvolle carrière. De Kempenaar was vastberaden om op 19 juli 2019 zijn beste beentje voor te zetten in de individuele tijdrit met start en finish in Pau. Maar het noodlot sloeg toe toen de renner zwaar ten val kwam in de laatste kilometer van de etappe. Van Aert nam een scherpe bocht naar rechts en raakte met zijn heup een hek langs het parcours. De renner kwam ten val en liep een diepe vleeswonde op. De verwondingen waren niet min: de Jumbo Visma-renner werd meteen geopereerd en kon pas op 27 december opnieuw meedoen aan de competitie.
 
Sinds dit ongeluk en de noodgedwongen pauze in zijn carrière heeft de Kempenzoon niet stilgezeten. Van Aert heeft dit jaar een reeks successen aan elkaar geregen (of gereden, zo je wil): hij won de Strade Bianche, Milaan-San Remo, een etappe in de Dauphiné, de titel van Belgisch kampioen in de tijdrit en niet te vergeten de vijfde en zevende etappe van de Ronde van Frankrijk van dit jaar. Het is dan ook uitkijken hoe dit Belgische wielerwonder ons in de toekomst zal verrassen.
 

Wielersport

Bekijk alles
Top