‘Dagelijkse Kost’ viert tiende verjaardag op het scherm, en de Vlaming? Die blijft kijken…

Films | Jeroen Meus (42) is deze week aan het tiende seizoen van ‘Dagelijkse Kost’ begonnen. Tien jaar en liefst 2.000 afleveringen na zijn eerste verschijning in ‘Dagelijkse Kost’ blijft de joviale Leuvenaar onwaarschijnlijk graag gezien bij het Vlaamse kijkerspubliek. Waar komt die steeds aanhoudende populariteit van het doodeenvoudige kookprogramma toch vandaan? Proximus Pickx blikt terug op tien jaar ‘Dagelijkse Kost’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nieuwe stijl, maar toch niet helemaal

Het tienjarige jubileum wordt het hele najaar in de verf gezet. ‘Dagelijkse Kost’ zit dan wel in een nieuw jasje, maar Jeroen neemt zijn kijkers mee op een ‘trip down memory lane’. De tv-kok zal regelmatig terugblikken op gerechten die hij eerder maakte, maar ook de nieuwe huisstijl is in feite een throwback naar het verleden. De muziek voor de begingeneriek is de originele song van Frank Vander linden die gebruikt werd bij de start van ‘Dagelijkse kost’, ditmaal in een brassband-jasje. En ook het herkenbare blauw-wit geblokte motief uit de beginjaren duikt op in het vernieuwde logo.

Miljoenen kookboeken de deur uit

Kwam Jeroen Meus in pre-coronatijden naar de Boekenbeurs, dan moesten gegadigden steevast ellenlange wachtrijen trotseren om een handtekening van hun culinaire idool te bemachtigen. In alle boekenwinkels gaan de kookboeken van de serie als zoete broodjes over de toonbank. Jaren later heeft het programma nog niet aan populariteit ingeboet, dus ook in de nabije toekomst blijft VRT elke weekdag ‘Dagelijkse Kost’ in onze huiskamers brengen. hij zal doorheen dit seizoen van achter zijn fornuis regelmatig terugblikken op zijn de memorabele gerechten en televisiemomenten uit de geschiedenis van het programma.

Joviale huiskamerstijl

Voor het enorme succes van ‘Dagelijkse Kost’ zijn veel verklaringen mogelijk, maar wat veel kijkers  appreciëren is ongetwijfeld de ‘down to earth’ jovialiteit van de kok en zijn omgeving. Met zijn hippe, maar lichtjes rommelige, keuken, nostalgische gerechten, een snuifje authenticiteit en kwinkslagen met een Leuvense tongval moeten kijkers eerder het gevoel krijgen thuis in de keuken naast Jeroen Meus te staan dan naar een tv-studio te kijken. Het occasionele mopje richting cameraman of andere medewerkers achter de schermen, versterkt alleen maar dat gevoel. Minder bekend is echter dat Meus lang vóór ‘Dagelijkse Kost’ al eens een dagelijks kookprogramma had gemaakt - op VTM. Het contrast met zijn tegenwoordig alom bekende stijl kon echter niet groter zijn: in 2005 stond de piepjonge Meus in een glimmend moderne, fel belichte keuken.

Trage televisie

Productiehuis Hotel Hungaria, waar 'Dagelijkse Kost' gemaakt wordt, gooide het over een andere boeg dan VTM. “Instructief koken, waarbij de kok droogjes uitlegt hoe iets gemaakt wordt, is aan het uitsterven”, lichtte Nico Van de Velde van Hotel Hungaria jaren geleden al toe in een interview met De Standaard. “Mensen kijken niet meer naar tv om kooktips en -trucs op te pikken. Daar hebben ze het internet voor. Een kookprogramma is een vorm van slow-tv geworden waar mensen naar kijken om zich te ontspannen. Een tv-kok moet hen dus ook kunnen entertainen. Meus is daar ongelooflijk getalenteerd in. Hij kan zijn publiek boeien en dat is weinigen gegeven.” Anno 2020 lijkt die formule nog steeds haar vruchten af te werpen…

Gevestigde waarden in de keuken

Vernieuwend of niet, een andere sterkte van ‘Dagelijkse Kost’ is wellicht de vertrouwdheid en toegankelijkheid: ook in zijn gerechten ligt de nadruk op diezelfde joviale huiskamerstijl, waarbij Meus nooit te zeer afwijkt van de gevestigde waarden in de Vlaamse keuken. ‘Down to earth’ zijn betekent ook dat je kookt voor een breed, Vlaams publiek. Meus mag dus geen gezondheidsgoeroe worden: dat ‘beetje boter’ dat hij steevast in de pan keilt, zal altijd een stevige klodder zijn. Het afgewerkte gerecht dat op het einde van elke aflevering voor de camera verschijnt, zal nooit ogen als een prijzig restaurantbord. Schuimpje hier, mousseline daar, flinterdun streepje saus links of rechts: niets van dat alles. Alle recepten verschijnen ook op de VRT-website in klare, makkelijk te begrijpen taal en stappen, dus... op de familietafel ermee, en smakelijk maar!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top