Het waargebeurde verhaal achter het tweede seizoen van ‘Dirty John’

Series | Het tweede seizoen van de true crime-serie 'Dirty John' draait rond het huiveringwekkende relaas van Betty Broderick. Proximus Pickx serveert alvast een voorsmaakje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de vroege ochtend van zondag 5 november 1989 verschaft Elisabeth ‘Betty’ Broderick zich met een gestolen sleutel toegang tot de woonst van haar ex-man. Gedecideerd stapt ze de trap op naar zijn slaapkamer, en vuurt vijf schoten af. Hij en zijn nieuwe vrouw, die naast hem ligt in bed, overleven de schietpartij niet.
 
De beweegredenen achter deze koelbloedige dubbele moord worden uit de doeken gedaan in het tweede seizoen van het zinderende true crime-drama ‘Dirty John’, met Amanda Peet in de rol van Betty, Christian Slater als Dan en Rachel Keller als Dans tweede vrouw Linda.
 
Het verhaal hield Amerika in de ban toen Betty terechtstond voor de moorden. Haar verweer luidde dat ze jarenlang gebukt ging onder mentaal, fysiek en psychologisch leed dat Dan haar berokkende. Tal van vrouwen die in een moeilijke of toxische relatie zaten sympathiseerden met Betty en stuurden haar brieven. Die laatste werd een heuse beroemdheid: ze gaf interviews aan kranten, magazines en tv-programma’s vanuit de cel. Haar verhaal werd verfilmd in de vorm van de tv-film ‘A Woman Scorned’ en diende als inspiratie voor een aflevering van de dramaserie ‘Law & Order’.

Een wereld zonder opties

De echte Betty verblijft momenteel in het California Institution For Women in Chino, Californië. Ze werd geboren op 7 november 1947 in Eastchester, New York, als kind van een heel conservatief gezin. Ze kreeg een strikte opvoeding en werd volgens een biografie “voorgeprogrammeerd om een goede echtgenote te zijn”. “Ze leefde in een wereld zonder opties”, aldus biografe Bella Stumbo. 

Op haar zeventiende ontmoette ze Daniel T Broderick III tijdens een schoolfeest in 1965. Hij volgde een artsenopleiding. Het koppel trouwde in 1969, toen zij al zwanger was van hun eerste kind. Betty was de kostwinner terwijl Dan nog studeerde. Ze had verschillende jobs, waaronder kinderverzorgster en deur-aan-deurverkoopster van Tupperware. Hun eerste baby zag het levenslicht in 1970, een jaar later volgde dochter Lee. Rond die tijd besloot Dan om zijn artsenstudies stop te zetten en rechten te gaan studeren.

"Perfecte huwelijk"

In 1973 kwam de carrière van Dan van de grond: hij richtte zijn eigen advocatenkantoor op, terwijl Betty de opvoeding van de (intussen vier) kinderen voor haar rekening nam. Tot dan was er geen vuiltje aan de lucht: “Het perfecte huwelijk”, zou Betty later verklaren in een tv-interview met Oprah Winfrey. Maar dat was slechts schijn. Dochter Kim onthulde in een interview met Los Angeles Times dat haar moeder “voortdurend kwaad was op papa”. Ze sloot hem vaak buiten, waardoor Dan bij zijn dochter moest smeken om hem binnen te laten.
 
Toen Betty vermoedde dat haar echtgenoot een affaire had, sloegen de stoppen door en zette ze zijn kostbare designkostuums in brand. Een lelijke vechtscheiding volgde, waarbij Betty hem bestookte met obscene boodschappen op zijn antwoordapparaat. Dan vroeg een contactverbod aan en dwong een opname in een psychiatrisch ziekenhuis af na een zoveelste fikse ruzie. Betty bleef Dan en zijn nieuwe vrouw lastigvallen. Zeven maanden na hun trouw werden ze vermoord in bed, waarna Betty zichzelf aangaf bij de politie. In 1991 werd ze schuldig bevonden aan doodslag en veroordeeld tot 32 jaar cel. Ze maakt pas aanspraak op voorwaardelijke vrijlating in 2032, wanneer ze 84 jaar oud zal zijn.
 
Het tweede seizoen van ‘Dirty John’ staat sinds 14 augustus op Netflix.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top