Een blik op de Formule 1: hoe verliep het de voorbije weken?

Op 5 juli is het Formule 1-seizoen van start gegaan met de GP van Oostenrijk. Welke conclusies kunnen we al trekken tot dusver?

Na 7 Grote Prijzen zien we dat Lewis Hamilton opnieuw de te kloppen man is dit seizoen en dat het bij Ferrari vierkant loopt. Stevent Mercedes op de titel af of kan Max Verstappen nog verrassen? Een overzicht!

Lewis Hamilton

Het loopt weer uitstekend bij Lewis Hamilton. De 35-jarige Brit domineert opnieuw de Formule 1 en kon al 5 van de 7 Grote Prijzen winnen. In de stand heeft hij een comfortabele voorsprong van 47 punten op de nummer 2 Max Verstappen. Als Hamilton zo blijft rijden, ligt de weg naar een nieuwe wereldtitel wagenwijd open voor de F1-rijder van Mercedes.

Max Verstappen

Op de tweede plaats vinden we Max Verstappen terug. De nog maar 22-jarige Nederlander van Red Bull Racing kon al één Grote Prijs winnen, maar stond in totaal wel in 6 Grote Prijzen op het podium. Een indrukwekkend seizoen dus voor Verstappen, die de pech heeft dat er niets te doen valt tegen Mercedes. Het jonge toptalent moet dus hopen op fouten van Hamilton.

Vallteri Bottas

Bottas rijdt bij Mercedes in het kielzog van Hamilton, maar de 31-jarige Fin doet het zeker ook niet slecht. Hij won de eerste GP en stond dus even aan de leiding, maar is ondertussen weggezakt naar de derde plaats in het algemeen klassement. Het podium lijkt hij echter niet snel kwijt te spelen, want het verschil met nummer 4 Albon bedraagt al 59 punten.

Sebastian Vettel

Bij Ferrari loopt het dit seizoen helemaal fout. In de Grote Prijs van Belgïe raakten Leclerc en Vettel zelfs niet verder dan de 13de en 14de plaats. De ervaren Vettel zit met zijn hoofd duidelijk niet meer bij Ferrari, want de 33-jarige Duitser vinden we in het algemeen klassement ook pas op de 13de plaats terug. Zijn beste prestatie dit seizoen was een 6de plaats in Hongarije.

Charles Leclerc

We kunnen ons de vraag stellen of het wel echt aan Vettel ligt, want ook bij Leclerc loopt het stroef. Leclerc lijkt de schade voorlopig nog te beperken in het algemeen klassement, want hij staat op de vijfde plaats. Maar met voorlopig slechts twee podiumplaatsen dit seizoen lijkt hij uitgeschakeld te zijn voor het eindpodium. Het is dus wel duidelijk dat Ferrari het op een andere manier zal moeten aanpakken volgend seizoen, want twee seizoenen op rij niet mee doen voor het eindpodium zou een ware ramp zijn voor de Italiaanse renstal.

Racing Point

Wie wel indruk maakt dit seizoen, is Racing Point. Het team staat voor Ferrari in het klassement van de constructeurs. Hun rijders, de 30-jarige Mexicaan Sergio Perez en de 21-jarige Canadees Lance Stroll, doen het uitstekend. Perez lag er wel even uit door een coronabesmetting, maar staat nog steeds op de negende plaats in het algemeen klassement. Stroll, die een Belgische moeder heeft, doet zelf nog beter en staat zevende.

Mclaren

Net zoals Racing Point is ook Mclaren een aangename verrassing. Carlos Sainz (26) rijdt voor dit team en maakt volgend seizoen de overstap naar Ferrari, maar toch is het vooral de andere rijder, Lando Norris, die zich toont. De 20-jarige Norris heeft, net zoals Stroll, een connectie met ons land, want ook hij heeft een Belgische moeder. In de Grote Prijs van België wilde Norris een helm met een Vlaamse leeuw opzetten, maar uiteindelijk deed hij het toch niet wegens te ongepast. In de allereerste wedstrijd van het seizoen, de Grote Prijs van Oostenrijk, zorgde Norris voor een enorme stunt door als derde te eindigen.

Klassement constructeurs

Net zoals bij de rijders staat Mercedes met een mooie bonus aan de leiding in het klassement van de constructeurs. Het team won al 6 van de 7 Grote Prijzen en de twee rijders, Hamilton en Bottas, stonden al 12 keer op het podium. De voorsprong op Red Bull Racing is 106 punten. Mclaren staat knap derde, maar volgt wel al op 196 punten van Mercedes. Ferrari staat op een teleurstellende vijfde plaats op 203 punten van de leider.

Besluit

Net zoals de voorbije jaren lijkt er ook dit seizoen niets tegen Mercedes te doen. De jonge Max Verstappen is de grootste uitdager, maar om Hamilton iets in de weg te leggen, moeten ze bij Red Bull Racing letterlijk een versnelling hoger schakelen. Voor Ferrari lijkt het een grijs seizoen te worden en het is nog maar de vraag of Vettel zich de komende Grote Prijzen nog kan opladen voor het team waar hij volgend jaar niet meer voor zal rijden. Freewheelt Hamilton naar de titel of komt er toch nog een verrassing? Antwoord binnen enkele maanden.

Music Maestro

Sport in de kijker

Focus op films, series & tv

Nieuws van het esport-front

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?