De splijtzwammen van de selectie van Roberto Martinez

Sport | In de aanloop naar de Nations League-duels tegen Denemarken (05/09) en IJsland (08/09) selecteerde bondscoach Roberto Martinez een zeer brede kern van 29 spelers. Omwille van fysieke kwaaltjes of familiale omstandigheden haakten echter al een aantal Duivels af. Proximus Pickx overloopt voor jou nog eens de splijtzwammen van de selectie van de bondscoach.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1) Waarom kregen Anderlechtspelers Yari Verschaeren en Landry Dimata een selectie in de bus?

Doorheen zijn ambtstermijn manifesteerde Roberto Martinez zich als de man van de standvastigheid, die het vertrouwen gaf aan zijn kern en amper wijzigingen aanbracht. In die zin mag het niet verbazen dat Yari Verschaeren, toch een van de pupillen van de bondscoach, opnieuw is opgeroepen. Na zijn doorbraak in het seizoen 2018-2019 verdween de nog steeds maar 18-jarige aanvallende middenvelder vorig seizoen geleidelijk aan naar de achtergrond in het 'project-Kompany'. En ook dit seizoen belooft niet meteen beterschap, want in vier wedstrijden kwam de Belofte van het Jaar 2019 maar aan negen speelminuten. En toch kreeg hij dus een selectie van Martinez in de bus. Volgens de bondscoach omdat hij indruk heeft gemaakt in de vorige ontmoetingen, maar zijn bankzitterstatuut zal toch niet te lang mogen aanslepen, want een bankzitter in de Jupiler Pro League kan nooit een EK-plaatsje ambiëren.

Een ander verhaal is het bij Landry Dimata. De centrumspits, die zijn 23ste verjaardag bekroond zag met een eerste training bij de nationale ploeg, was anderhalf jaar out met een mysterieuze aanslepende knieblessure. Drie basisplaatsen in de Jupiler Pro League en twee doelpunten volstonden blijkbaar voor een selectie bij de Rode Duivels, wat een aantal mensen toch stevig hun wenkbrauwen deed fronzen. De situatie noopte de bondscoach echter tot improviseren. Michy Batshuayi en Christian Benteke ontbreken omwille van een verplichte quarantaine, terwijl Divock Origi geblesseerd moest afhaken. Zo werd de spoeling helemaal vooraan wel flinterdun en kwam de bondscoach uit bij Dimata als alternatief voor Romelu Lukaku.

2) Waarom ontbreken Zinho Vanheusden en Sebastiaan Bornauw?

Ondanks de brede selectie van de bondscoach werden er ook stevig wat vraagtekens gezet bij de niet-selectie van een aantal spelers. Vooral de afwezigheid van Zinho Vanheusden en Sebastiaan Bornauw, beiden van de partij bij de U21, zorgden voor de nodige vraagtekens. Zeker als je weet dat Vincent Kompany zijn voetbalschoenen voorgoed heeft opgeborgen en er dus een valabel alternatief moet worden gezocht.

Bij Vanheusden ligt de verklaring misschien wel deels aan zijn schorsing, waardoor hij de eerste drie wedstrijden van het nieuwe seizoen vanuit de tribunes diende te aanschouwen. Bovendien wordt her en der gesuggereerd dat het temperamentvolle karakter van de Standard-aanvoerder Martinez aan het twijfelen brengt. De zaak-Radja Nainggolan indachtig weten we dat de bondscoach niet meteen spelers selecteert die buiten de lijntjes durven te kleuren. En Sebastiaan Bornauw? Wel, de 21-jarige verdediger maakte in zijn eerste seizoen bij FC Köln indruk in de Bundesliga en speelde met 6 doelpunten in 28 wedstrijden een belangrijke rol in het behoud. Toch laat de bondscoach hem nog even in de wachtkamer, terwijl de defensie met voorts nog Jan Vertonghen (33) en Toby Alderweireld (31) stilaan toch aan verjonging toe is.

3) Waarom wordt Eden Hazard, Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne geen extra rust gegund?

Geen Manuel Neuer, Serge Gnabry of Leon Goretzka bij Duitsland, geen Robert Lewandowski bij Polen en geen Luka Modric en Ivan Rakitic bij Kroatië. Het zijn maar een aantal namen uit het lange lijstje afwezigen op de eerste twee speeldagen van de Nations League. Stuk voor stuk worden ze door hun bondscoaches extra rust gegund na een snelle eindspurt post-corona en met een lang en slopend seizoen in het vooruitzicht. Niets van dat bij de Rode Duivels, waar Martinez zijn spilfiguren stuk voor stuk opnieuw bij de kern haalde.

Met als resultaat dat sommige Duivels present tekenden met amper trainingen, laat staan wedstrijden, in de benen. Zo waren de trainingen bij de Rode Duivels voor onder meer Thibaut Courtois, Eden Hazard en Romelu Lukaku de eerste arbeid van het nieuwe seizoen. Draaischijf Kevin De Bruyne, die zijn hoogzwangere vriendin bijstaat, heeft zelfs nog helemaal geen training achter de kiezen. En toch worden ze, op De Bruyne na, stuk voor stuk aan de aftrap verwacht tegen Denemarken. Het bewijs dat Martinez wil vasthouden aan zijn gouden generatie of dat hij hun vervangers nog niet rijp genoeg acht voor een topprestatie?

Volg de Nations League-wedstrijd tussen Denemarken en België op zaterdag 5 september om 20u45 live op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top