Eerste Pyreneeënrit ademt Tourgeschiedenis

Zaterdag staat met de achtste etappe tussen Cazères-sur-Garonne en Loudenvielle de eerste Pyreneeënetappe op het menu. Een rit die bol staat van de geschiedenis, met op het parcours zowel de Col de Menté als de Port de Balès. Twee beklimmingen die in het verleden beslisten over winst en vooral verlies.

Met de etappe van Cazères-sur-Garonne naar Loudenvielle trekt het peloton opnieuw de bergen in. Het menu van de eerste Pyreneeënrit oogt mooi, met drie stevige beklimmingen onderweg: de Col de Menté (eerste categorie, 6,9 km aan 8,1%), de Port de Balès (buiten categorie, 11,7 km aan 7,7%) en de Col de Peyresourde (eerste categorie, 9,7 km aan 7,8%).

Een parcours ook dat het kader vormde voor twee memorabele momenten uit de Tourgeschiedenis. Van de spectaculaire tuimelperte van Luis Ocaña tot de kettingproblemen van Andy Schleck. Een terugblik.

Valpartij Luis Ocaña kost hem zekere eindzege

De Spaanse klimgeit Luis Ocaña leek wel geboren voor het ongeluk. Ocaña groeide op in een arm gezin in het Spaanse gedeelte van de Pyreneeën, waar hij zich voornam om ooit de Tour op zijn palmares te schrijven. Liefst mano a mano in een duel met de allergrootste wielrenner aller tijden - Eddy Merckx.

In 1971 leken de sterren eindelijk gunstig te staan voor Ocaña. Eddy Merckx maakte niet de verpletterende indruk van de afgelopen twee jaar en de Spanjaard had met een kabinetstukje op weg naar Orcières-Merlette (waar Primoz Roglic dit jaar zegevierde) alles en iedereen naar de vaantjes gereden. De achterstand van de Kannibaal bedroeg liefst negen minuten. Merckx wou echter met opgeheven hoofd de Tour afwerken en zette de Spanjaard nog onder druk.

Tijdens de afdaling van de Col de Menté brak de hel los. De regen viel met bakken uit de lucht en Merckx stortte zich als een havik naar het dal. Tegen het advies van zijn ploegleider in probeerde Ocaña Merckx bij te houden met desastreuze gevolgen. Eerst viel Merckx, waarna ook Ocaña onderuit ging. Terwijl de Kannibaal snel terug op de fiets kroop, werd de Spaanse gele trui aangereden door eerste achtervolger Joop Zoetemelk. Een volledig ontredderde Ocaña stapte in tranen uit de Ronde van Frankrijk. Merckx weigerde om de gele trui te komen ophalen en startte ook de dag nadien niet in het kleinood, maar sleepte enkele dagen later wel zijn derde Tourzege in de wacht. En Ocaña? Wel, die kon in 1973 die langverwachte Tourzege toch wegkapen, al diende hij het dat jaar niet op te nemen tegen Eddy Merckx.

Kettingproblemen kosten Andy Schleck gele trui

Flash forward naar 2010. In de vijftiende etappe van Foix naar Loudenvielle - Le Louron moeten de renners de Port de Balès bedwingen. De twee tenoren Andy Schleck en Alberto Contador leggen elkaar het vuur aan de schenen. Net op het moment dat de jongste van de broertjes Schleck zijn Spaanse rivaal uit de wielen lijkt te hebben gereden, slaat het noodlot toe. De Luxemburger krijgt kettingproblemen en moet voet aan grond zetten.

Het sein voor El Pistolero om te demarreren, al beweert de Spanjaard achteraf het incident niet te hebben opgemerkt. Contador neemt de gele trui definitief over van Andy Schleck en boekt enkele dagen later zijn derde eindzege met 39 seconden voorsprong op Schleck. Exact de tijd die de Luxemburger verloor na zijn fietsproblemen. Nadien zou Scleck de Tourzege via de groene tafel toch toegewezen krijgen, omdat Contador positief testte op clenbuterol.

Ontdek het laatste nieuws over de Tour via deze link!

Wielersport

Bekijk alles
Top