Uitkijken naar de Alpen of fungeert La Planche des Belles Filles als scherprechter?

Sport | Het is elk jaar opnieuw de vraag van 1 miljoen: waar zal de Tour in een definitieve plooi worden gelegd? Als je het aan de organisatoren, de volgers of de fans zou vragen, klinkt het waarschijnlijk eensgezind "zo laat mogelijk". Al kunnen de topfavorieten in dit coronatijdperk best niet te lang wachten, want wie kan zeggen dat het peloton Parijs zal halen? Proximus Pickx bedwong alle bergen en kwam met deze analyse thuis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Pyreneeën of de Alpen. Traditioneel krijgt een van de twee van de meest tot de verbeelding sprekende Franse bergketens de rol van scherprechter toebedeeld. Maar als we in 2020 één iets hebben geleerd, is het wel dat we het woord "normaal" naar de prullenbak mogen verwijzen. De dag van vandaag geldt het nieuwe normaal, waarbij je steevast voorbereid moet zijn op het onverwachte.

En laat ook net dat het motto voor de Tour van 2020 zijn. Met slechts 36 tijdritkilometers (met aankomst bovenop La Planche des Belles Filles) en liefst 8 bergetappes en 4 aankomsten bergop is de Tour dit jaar op maat van de klimmers. Bij het ontbreken van traditionele ijkpunten als de Tourmalet, Alpe d'Huez of de Mont Ventoux is het afwachten waar de favorieten dit jaar hun troeven op tafel gooien. Met 29 cols van 1ste, 2de en buiten categorie, mooi verdeeld over de vijf Franse bergketens hebben ze alvast keuze zat.

Sleutelrol voor onbekende Col de la Loze?

Na twee aankomsten bergop in de eerste Tourweek snijdt het peloton vandaag de Pyreneeën aan. Geen traditionele scherprechters zoals de Col d'Aubisque of de Tourmalet en ook geen aankomst bergop, maar toch zouden de twee etappes vandaag en morgen het kaf al eens van het koren kunnen scheiden. Vooral de 8ste etappe tussen Cazères-sur-Garonne en Loudenvielle, over de Port de Balès en de Col de Peyresourde, zou wel eens spektakel kunnen opleveren. Daags nadien staat de Marie Blanque op het programma, maar volgt er daarna wel nog een afdaling en een stuk vlak richting aankomstplaats Laruns. Als je het ons vraagt, zullen de Pyreneeën - mede ook door de timing - geen doorslaggevende rol vervullen.

Het zwaartepunt ligt vooral naar het einde van de tweede week en in de derde Tourweek, wanneer de rennerslijven al stevig zijn afgepeigerd. Op vrijdag 11 september staan in de 13de etappe met aankomst bovenop de Puy Mary liefst 4.400 hoogtemeters dwars door het Centraal Massief op het programma en twee dagen later moet de Jura-mastodont Grand Colombier liefst drie maal worden getemd. En toch zetten wij ons geld in op de Alpen als bergketen die het klassement wel eens in een definitieve plooi zou kunnen leggen. Van de drie Alpenetappes mag vooral de 17de etappe met aankomst bovenop de nagelnieuwe Col de la Loze, met 2.304 meter het dak van deze Tour, met rood worden aangestipt. Stroken van meer dan 20 procent over een geasfalteerd geitenpad en dat na de beklimming van de Col de la Madeleine onderweg. Hier zouden de tenoren het klassement vier dagen voor het einde van de Tour wel eens in een definitieve plooi kunnen leggen.

Gooi naar eeuwige roem op La Planche des Belles Filles

De Tour van vorig jaar indachtig, die pas in de gestaakte 19de etappe naar Tignes door Egan Bernal werd beslist, zouden de parcoursbouwers echter maar al te graag hebben dat de enige tijdritkilometers die de renners dit jaar voor de kiezen krijgen nog een rol van betekenis kunnen spelen.

In de twintigste etappe met aankomst bovenop La Planche des Belles Filles krijgen de klassementsmannen een laatste kans om een gooi naar eeuwige roem te doen. En zeg nu zelf, een Tour die pas op de voorlaatste dag in een beslissende plooi wordt gelegd, zouden we daar niet meteen voor tekenen?

Ontdek het laatste nieuws over de Tour via deze link!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top