Is Roglic de gedoodverfde favoriet in de Tour?

De vierde rit in de Ronde van Frankrijk, met een aankomst bergop in Orcières-Merlette, heeft enkele voorzichtige indicaties opgeleverd. De rit bracht minder spektakel dan voorzien, maar de laatste kilometers leverden Jumbo-Visma en zijn kopman Primoz Roglic een krachttoer af. Achter hem tekende het gros van de favorieten present, maar sommigen hebben toch wat van hun pluimen verloren. Een analyse.

We verwachtten ons gisteren aan een epische strijd voor de winst op de eerste aankomst bergop in de Tour. Uiteindelijk heeft de berg een muis gebaard. Behalve de aanvallen van Pierre Roland (B&B Hotels) aan het begin van de beklimming en vervolgens Guillaume Martin (Cofidis), was het einde van de rit geen geanimeerd kijkstuk. Het treintje van Jumbo-Visma beheerste de koers, en met name Wout Van Aert ontzenuwde elke aanvallende impuls.
 
Een groepje van vijftig renners ging de laatste kilometer in, voor een eindsprint bergop. Het kransje der favorieten was op de afspraak, maar eentje stak erbovenuit: Primoz Roglic.

Jumbo-Visma voert de forcing

In de laatste 500 meter bewees de kampioen van Slovenië dat hij zijn beste vorm teruggevonden heeft. Waar na zijn opgave in de Dauphiné nog twijfels de kop opstaken, zijn die nu allemaal van tafel geveegd. De kopman van Jumbo-Visma zette deze vierde rit op zijn naam – in stijl, met een straatlengte voorsprong op zijn rivalen.
 
Het is simpel: niemand kon in het spoor blijven van Roglic. En de vraag kan gesteld worden: wat als de Sloveen vroeger had aangevallen? Hij begon aan zijn finale inspanning in de laatste 300 meter. Tot dat punt was hij in het wiel gebleven van Sepp Kuss en vooral Wout Van Aert. Wie had hem kunnen volgen als hij op 3 kilometer van de streep zijn turbo had aangezet? Had hij een grotere kloof kunnen slaan?
 
De machtsontplooiing van de Sloveen was indrukwekkend, maar het harde labeur van zijn team mag niet vergeten worden. Jumbo-Visma domineerde de koers tijdens de beklimming, waarna de kopman het mocht afmaken. Het is het handelsmerk van de Nederlandse formatie, en gisteren wees de generale repetitie uit dat het systeem perfect op punt staat. Roglic en diens ploeggenoten hebben een sterke boodschap uitgestuurd, die het favorietenstatuut in de Grande Boucle bevestigde.

De andere kopmannen zijn present

Na Roglic vinden we Tadej Pogacar op het podium. De jonge kopman van UAE Emirates finishte enkel meters voor het pak. De Sloveen hult zich zo in het wit en toonde dat hij weleens een taaie klant zou kunnen zijn in het vervolg van de koers. Idem voor Guillaume Martin, die als derde over de streep bolde. De kopman van Cofidis ging in de aanval in de laatste hectometers, maar werd gecounterd door Roglic. Toch bleef hij in het spoor van de ritwinnaar, waarmee hij zijn goede vorm etaleerde. Zijn vizier staat wellicht niet gericht op de gele trui, maar de Fransman heeft genoeg in zijn tank zitten om extra pit te injecteren in deze Tour.
 
Voor Julian Alaphilippe was het een geslaagde missie. De puncher van Deceuninck-Quick Step eindigde als vijfde en behoudt zijn gele trui. Hij klampte aan in de beklimming en toonde dat de bergen hem geen schrik aanjagen. Het moeilijkste moet nog komen, maar de Fransman leeft van dag tot dag.
 
Ondanks de afgetekende zege van Roglic, waren de andere grote kalibers allemaal op de afspraak. Ze bikkelden wel niet om de overwinning, maar niemand verloor tijd (tenzij bonificaties). Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Miguel Angel Lopez (Astana) en Egan Bernal (Ineos) toonden dat ze over de benen beschikten om mee te kunnen. Idem voor Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), die op zijn trouwe garde Rudy Molard en David Gaudu kon rekenen tijdens de beklimming. Mikel Landa (Movistar), Adam Yates (Mitchelton-Scott), Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) en Romain Bardet (AG2R) finishten in dezelfde tijd als Roglic.
 
Enkelingen verloren evenwel van hun pluimen; Emanuel Buchmann (Bora) moest negen seconden prijsgeven, Richard Carapaz (Ineos), Dani Martinez (Education First) en Sergio Higuita (Education First) verloren 28 seconden… Zij zullen beter moeten doen, willen ze hun ambities behouden.
 
Desalniettemin is gisteren niets beslist. Niemand heeft de Tour al gewonnen en bovenal: niemand heeft hem verloren. Een goede zaak voor het spektakel.

Ontdek het laatste nieuws over de Tour via deze link!

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?