De Belgen die op etappes jagen in de Tour de France

Tot aan de briljante ritwinst van Wout van Aert van woensdag bij de vijfde rit, hadden de Belgen hebben aan het begin van deze Tour de France nog maar weinig potten gebroken. Hoewel een herhaling van de mooie oogst van 2019 een verre droom lijkt, blijft de droom op een kleinere victorie dit jaar springlevend. Welke Belgische renners hebben deze Ronde de grootste kans om winst in de wacht te slepen?

De Belgische renners hielden het vaandel vorig jaar hoog met drie ritwinsten en leidende rollen in bewogen etappes. Dit jaar zijn ze meer ingezet als ploegmaats dan als podiumjagers. Vijf dagen na de start van de Tour mocht Wout van Aert de handen in de lucht steken, maar daarvoor waren de Belgen niet gespaard van pech. Philippe Gilbert liep bijvoorbeeld bij een val in de eerste etappe een gebroken knieschijf op, waardoor hij moest opgeven.
 
Maar nog niets is verloren voor onze landgenoten, zoals van Aert magistraal bewees. Ze zijn specialisten in spectaculaire aankomsten en ontsnappingen na lange beproevingen. Wie van hen maakt nog kans op een ritwinst tegen 20 september?

Kansen in aantocht

De recentste Belgische ritwinnaar in de Tour, Wout van Aert (Jumbo-Visma), is in de vorm van zijn leven. De winnaar van Milan-San Remo moest dit jaar zijn persoonlijke ambities aan de kant schuiven voor de ploeg. Dat bleek aan het einde van de tweede etappe, toen hij zich moest opofferen voor zijn ploegmaat Tom Dumoulin en in de vierde, toen hij voor leider Primož Roglic in de bres sprong. Ondanks zijn rol als tweede viool bleef hij 's vaderlands grootste kans op een overwinning en ziedaar, de 25-jarige coureur nam tijdens de sprint in de vijfde etappe de eerste grote kans die hem werd voorgeschoteld en hij liet iedereen achter zich. Die eerste overwinning zou wel eens navolging kunnen krijgen, ofwel door hem, ofwel door andere beloftevolle Belgen.
 
Greg Van Avermaet (CCC Team) heeft op zijn beurt zijn topvorm al bewezen door aan het slot van een bergachtige tweede etappe de sprint van het peloton aan te trekken. Met twee luttele seconden achterstand op de driekoppige kopgroep greep hij net naast een derde ritwinst in la Grande Boucle. Voor de Olympische kampioen is het dit jaar slechts een kwestie van tijd eer hij een van de vele kansen kan waarmaken.
 
Ook die andere grote Belg Thomas De Gendt (Lotto Soudal) heeft zijn zinnen gezet op een derde ritwinst in de Tour. Het mankeerde de onvermoeibare hardrijder niet aan kansen om te schitteren op de parcoursen die speciaal voor aanvallers uitgetekend leken te zijn. Het is nog afwachten of de Belg meer vrijheid zal krijgen dan in de Dauphiné en of hij kan herstellen van de rugpijn waar hij de laatste dagen mee worstelt.

De verrassing van Ben Hermans?

Ook Tiesj Benoot is deze Tour niet aan de handen gebonden. Hoewel de overloper van Team Sunweb niet vaak op het podium staat, slaagt hij er wel in om de koers naar zijn hand te zetten. Hij schoot in de vierde etappe in de aanval en met een contractverlenging als motivatie zal hij de komende dagen nog voor animo zorgen. Het enige probleem is dat hij waarschijnlijk op zijn eentje aan de streep zal moeten komen om te winnen.
 
Oliver Naesen rijdt voor de vijfde keer mee in de Tour en krijgt dit jaar een vrijgeleide van zijn ploeg AG2R-La Mondiale, die ondanks de aanwezigheid van Romain Bardet niet meer op een gele trui jaagt. Op de heuvelachtige etappes die hij al meermaals overwon, zou hij wel eens een goede beurt kunnen maken. Met een mooie versnelling kan hij erin slagen om de sprint met een kleine groep uit te vechten. Dat geldt overigens ook voor Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), die na de eerste etappe al een top 10 achter zijn naam had.
 
En wat als de grote verrassing van dit jaar de naam Ben Hermans (Israel Start-Up Nation) draagt? De 34-jarige Limburger maakt zijn debuut in de Tour de France. Hij klimt vlotjes en is in vorm, zo bewijst zijn negende plaats in de Ronde van Lombardije. Zolang hij de gevolgen van zijn val in de eerste etappe de baas kan, kan hij zijn sterktes tonen in de moeilijke ritten.
 
Klik hier voor alle informatie over de Ronde van Frankrijk.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?