De vele gezichten van steracteur Jim Carrey

Films | Vandaag is op VTM 4 de komedie ‘Ace Ventura - Pet Detective’ te zien, met een hilarische Jim Carrey in de hoofdrol. De acteur is wellicht het bekendst voor zijn komische rollen, maar Carrey heeft doorheen zijn carrière al meermaals bewezen dat hij van vele markten thuis is. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Van hilarisch in ‘The Mask’...

‘The Mask’ is een van de grootste komedieklassiekers van de afgelopen eeuw, met een Jim Carrey in bloedvorm, op de piek van zijn carrière. Zijn onnavolgbare gevoel voor humor tilde deze slapstick fantasy-film, geregisseerd door Chuck Russell, naar een hoger niveau. Carrey surfte nog op het succes van 'Ace Ventura: Pet Detective' eerder datzelfde jaar, en trok alleen al daardoor kijklustigen naar de zalen. 
 
Zijn prestatie als Stanley Ipkiss, een kleurloos figuur die een mysterieus masker vindt en in een onstuimig, flamboyant alter ego met een serieuze hoek af verandert telkens hij het masker draagt, bezorgde Carrey een Golden Globe-nominatie. De film toont een Carrey zoals die in ons collectief geheugen gegrift staat: een meesterlijke entertainer met een tomeloze energie, wiens gekke bekken alleen al op de lachspieren werken.

... naar gevoelig in ‘The Truman Show’...

Deze film is het bewijs dat Jim Carrey meer kan dan zijn gezicht in allerlei gekke plooien trekken zoals hij dat deed in ‘Ace Ventura’ en ‘The Mask’. Carrey zette een dijk van een rol neer als Truman, de man die eigenlijk niets anders is dan entertainmentvoer voor miljoenen tv-kijkers.
 
Hij groeide nietsvermoedend op in een nepwereld, die fungeert als een gigantische tv-studio voor een realityshow. De regisseur van de show speelt God en bepaalt hoe het leven van Truman loopt. Alle aspecten van zijn leven, van zijn beste vriend tot zijn job en de producten die hij in huis haalt, zijn georkestreerd door de makers. Op een bepaald moment achterhaalt Truman de waarheid en wil hij ontsnappen uit de schijnwereld, richting de échte buitenwereld.
 
Carrey bewees met deze serieuze rol dat hij over een brede waaier aan emoties beschikt: hij wekt ontroering en medelijden op, bij vlagen gespekt met zijn onnavolgbaar gevoel voor humor. ‘The Truman Show’ zou je kunnen zien als een vlijmscherpe aanklacht tegen de uitwassen van reality-tv, ook al stond dat genre eind jaren ’90 - toen de film uitkwam - nog in zijn kinderschoenen.

... naar wanhopig in ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ ...

Jim Carrey in een serieuze rol: het was even wennen indertijd, maar de raskomiek bewees met verve dat hij elk publiek kan inpalmen, zolang het verhaal naar de strot grijpt. En de romance tussen Joel (Carrey) en Clementine (Kate Winslet) - twee tortelduifjes met een compleet verschillende achtergrond - slaagt daar wonderwel in. Alles liep gesmeerd, tot een banale ruzie leidt tot een breuk.
 
Clementine verwijdert Joel uit haar herinneringen door de revolutionaire procedure van het 'selectief geheugenwissen' te ondergaan, net als haar voormalige liefdespartner. Maar terwijl de langgerekte procedure bij Joel in werking treedt, klampt hij zich vast aan zijn volmaakte herinneringen uit zijn verleden met de liefde van zijn leven. Tijdens de procedure begint hij te beseffen dat hij Clementine helemaal niet wil vergeten. Uit alle macht probeert hij dokter Howard en diens team uit zijn hoofd te jagen en Clementine weer voor zich te winnen.
 
Deze klassieker, bekroond met een Oscar voor beste originele scenario, is al even vertederend als aangrijpend, en zindert na afloop nog dagen na in je hersenpan.

... naar method acting in ‘Man On The Moon’ ...

De biografische tragikomedie uit 1999 onder regie van Milos Forman draait rond het leven en de carrière van de excentrieke Amerikaanse komiek Andy Kaufman. Carrey won voor zijn meesterlijke, schier zelfdestructieve rol van Kaufman een Golden Globe.
 
De film opent met een beschrijving van Kaufmans kindertijd, toen hij verzonnen televisieprogramma’s opvoerde voor zijn knuffelbeesten. Daarna wordt de rise to fame van de Amerikaanse entertainer getoond: hij begon als stand-upcomedian, maar zijn ster rees door de rol van Latka in de sitcom ‘Taxi’. Hij werd gelanceerd bij het grote publiek met een optreden tijdens de eerste aflevering van ‘Saturday Night Live’. Hij stierf op 35-jarige leeftijd aan longkanker, maar door zijn vele bizarre optredens die daaraan voorafgingen deden geruchten de ronde als zou Kaufman zijn eigen dood in scène gezet hebben.
 
Tijdens de opnames van ‘Man On The Moon’ ging Carrey zo hard op in zijn rol – hij ontpopte zich tot een ware ‘method actor’  –  dat hij alle voeling met de realiteit verloor. Hij was er rotsvast van overtuigd daadwerkelijk Andy Kaufman te zijn. Dat leidde tot een moeilijke sfeer op de set waarbij zowel de acteurs als de regisseur zich ergerden aan het gedrag van de hoofdrolspeler. De documentaire 'Jim & Andy: The Great Beyond' traceert deze heftige periode in het leven van Carrey. Chris Smith, de regisseur van deze documentaire, brengt een interessante kijk op het acteursvak en de grens tussen fictie en realiteit.

... naar twijfelachtig in ‘The Number 23’.

Walter Sparrow krijgt van zijn vrouw een boek met de titel ‘The Number 23’ (Het Getal 23). Hij herkent zichzelf in het hoofdpersonage van het boek en raakt geobsedeerd door het getal 23. Alles in zijn leven lijkt te draaien rond 23: op zijn 23ste ontmoette hij zijn vrouw, zijn geboortedatum opgeteld is gelijk aan 23 en zo zijn er nog tal van andere bizarre toevalligheden die om dit getal draaien. Om te weten wat het getal betekent, moet Walter de auteur van het boek zien te vinden. Maar wat blijkt… Walter is zelf de auteur.  
 
Carrey speelt een getroebleerde, verwarde ziel die wanhopig poogt om de puzzelstukjes te verzamelen en in elkaar te doen vallen. Niet zijn meest overtuigende rol, maar Walter Sparrow staat wel volledig haaks op het beeld dat het grote publiek heeft van Jim Carrey: een opgewekte, amusante bekkentrekker. Hopelijk is dat beeld bij jou alvast bijgesteld, en kan je de man nu écht naar waarde schatten.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top