Gap, een geliefd bergstadje in de Tour de France

De vijfde rit van de Tour 2020 gaat vandaag van start in Gap. Het bergstadje in de Hautes-Alpes is bijna een eeuw vaste klant in de Grande Boucle. Op een steenworp van enkele imposante cols en ander Alpenreliëf staat de streek synoniem voor schilderachtige landschappen en vooral: groots spektakel.

Gewoonlijk vormt Gap het decor van een aankomst in de Tour. Maar vandaag fungeert de stad als startplaats voor de rit naar Privas, een slordige 180 kilometer verder. Het peloton verlaat zoetjesaan de Hautes-Alpes, alvorens de Provence en de Rhônevallei te doorkruisen.
 
Gap en de Grande Boucle: het is een lang en gelukkig huwelijk. De stad op 750 meter hoogte verwelkomde de Tour al 28 keer. De eerste keer was in 1931, als sluitstuk van de 15e etappe. Het peloton startte toen in Nice, om 233 kilometer verder de Alpen te beklimmen. De dagwinnaar was toen een Belg, Jef Demuysere, maar de trui bleef rond de schouders van de Fransman Antonin Magne, die hem behield tot in Parijs.

Legendarische cols in de buurt

Sindsdien werd Gap één van de geliefkoosde haltes in de Tour. De gemeente in de Hautes-Alpes wordt omringd door een adembenemend berglandschap. Op een boogscheut daarvandaan bevinden zich de mythische cols van de Manse, Vars, Izoard en Galibier. Met zijn spectaculaire vergezichten en moeilijkheidsgraad valt de regio erg in de smaak bij de Tour-organisatoren.
 
Niet enkel in de Tour is Gap een habitué: ook de prelude op de Tour, het Critérium du Dauphiné, neemt het stadje steevast op in zijn parcours. Gap was eveneens het decor van het WK wielrennen op de weg in 1972. Toen triomfeerde de Italiaan Marino Basso na meer dan 7 uur koersen.

Memorabele taferelen

De wegen naar Gap leverden een berg gedenkwaardige scènes op in de Tour. In 2003 ontspon zich tijdens de negende rit een rocambolesk tafereel. Toen Alexandre Vinokourov afstevende op de zege in Gap begon een groepje achtervolgers, waaronder gele trui Lance Amstrong, aan de finale afdaling van de flanken van La Rochette.
 
Bij het ingaan van een bocht komt de Spanjaard Joseba Boleki zwaar ten val. In zijn kielzog kan Armstrong hem nipt ontwijken, maar de Amerikaan moest zodanig afwijken van zijn lijn dat hij naast de weg in een aanpalend veldje belandde. Hij slaagde erin om recht te blijven op zijn fiets en doorkruiste het hellend grasveld, om een vijftigtal meter verder opnieuw uit te komen op het asfalt. Een van de meest memorabele momenten in de Tour.

Ontdek het laatste nieuws over de Tour via deze link!
 

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?