Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Jammer genoeg moesten we ook in augustus afscheid nemen van enkele grote muzikale helden. Denk maar aan de Britse muziekproducer Martin Birch, met albums van Deep Purple en Iron Maiden op z’n palmares. Of Leon Fleisher, de meesterpianist die zelfs met maar één hand iedereen wist te betoveren.

Leon Fleisher

In 1952 zakte de grote – toen nog onbekende – Amerikaanse pianist Leon Fleisher af naar Brussel voor de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd. Hij keerde terug naar huis met de eerste prijs op zak en een prachtige carrière in het verschiet. Tot in de jaren zestig het noodlot toesloeg en twee vingers van zijn rechterhand verkrampt raakten. Al betekende dat niet het einde van zijn pianospel: zijn linkerhand deed het nog prima. Gelukkig kon hij na experimentele behandelingen opnieuw met beide handen plaatsnemen achter de piano. Nadien bracht hij het veelgeprezen album met de toepasselijke titel ‘Two Hands’ uit. Helaas overleed Fleisher op 2 augustus. Hij werd 92 jaar. 


Billy Goldenberg

De Amerikaanse componist en liedjesschrijver Billy Goldenberg overleed op 3 augustus in zijn thuishaven New York. De man werd 84 jaar. De naam zal misschien niet meteen een belletje doen rinkelen, maar de tunes van de tv-series ‘Kojak’ uit de jaren zeventig, die van de detectiveserie ‘Columbo’ en de songs van de tv-film ‘Queen of the Stardust Ballroom – die hij later bewerkte tot de musical ‘Ballroom’ – misschien wel. Goldenbergs werk werd meermaals genomineerd én bekroond met een Emmy. 


Agathonas Iakovidis

Wie zeven jaar geleden naar het Eurovisiesongfestival keek, kent vast en zeker Agathonas Iakovidis. De Griekse zanger vertegenwoordigde dat jaar zijn land met het nummer ‘Alcohol is Free’ in het Zweedse Mälmo, met de Koza Mostra-band aan zijn zijde. Iakovidis eindigde op de zesde plaats. Helaas overleed de intussen 65-jarige zanger op 5 augustus.

Vern Rumsey

Op 6 augustus overleed Vern Rumsey, de bassist van de noiserockband Unwound. Hij werd 47. Een echte doorbraak heeft Rumsey met de band nooit gekend, maar iconen als Sonic Youth en Kazu van Blonde Redhead droegen het trio op handen. Hun laatste plaat ‘The Future Of What’ uit 1995 werd bejubeld door muzieksterren van over de hele wereld, maar het grote succes bleef uit.  Eerder dit jaar bracht Rumsey samen met Dave Pajo en Household Gods het nummer ‘Rest in Peace’. Rust zacht, Vern!

Martin Birch

De Britse muziekproducer Martin Birch, bekend door zijn werk met rockbands als Deep Purple, Black Sabbath en Iron Maiden, overleed op 9 augustus op 71-jarige leeftijd. Birch maakte vooral in de jaren zeventig en tachtig furore met onder meer ‘Deep Purple In Rock’, waarop het nummer ‘Hard Lovin’ Man’ werd opgedragen aan de producer. Maar ook andere muzieksterren kwamen bij hem over de vloer. Denk maar aan Fleetwood Mac, Gary Moore en Jeff Beck. Na ‘Fear Of The Dark’, het tiende album voor Iron Maiden, trok Martin zich in 1992 terug en verdween hij voorgoed uit de schijnwerpers. 


Trini Lopez

Trini ‘If I had a hammer’ Lopez, dé poulain van rock-‘n-roll-legende Buddy Holly en Frank Sintatra, overleed op 11 augustus aan de gevolgen van het coronavirus. Hij werd 83 jaar. Lopez werd wereldwijd bekend met zijn covers van ‘If I had a hammer’ –  goed voor meer dan een miljoen verkochte platen – en ‘Lemon tree’. Begin de jaren zestig kreeg hij een Grammy Award voor beste nieuwkomer, een jaar later stond Lopez als gelijkwaardige hoofdact op het podium in Parijs. Na de jaren zestig haalde hij geen grote successen meer, maar bleef hij muziek produceren en optreden.

Julian Bream

De wereld van de klassieke muziek verloor op 14 augustus een echte rasmuzikant: de Britse gitarist en luitspeler Julian Bream, die een belangrijke rol speelde in de revival van de Engelse renaissancemuziek. Al speelde hij ook tal van transcripties van de muziek van Bach en composities van de Braziliaanse componist Heitor Villa-Lobos. De Brit werd bejubeld om zijn fijnzinnige, virtuoze en expressieve spel. Julian Bream werd 87.

Jack Sherman

Jack Sherman, de gitarist die een prominente rol speelde bij de debuutplaat ‘Red Hot Chili Peppers’ van  – je raadt het al – de Red Hot Chili Peppers in 1984, overleed op 18 augustus. Hij werd 64 jaar. Even terug in de tijd: in 1983 stapte medeoprichter en gitarist Hillel Slovak op uit de band en nam Jack Sherman zijn plek in. Na de eerste Amerikaanse tournee verliet Sherman de groep, al droeg hij nadien nog regelmatig bij aan hun muziek. Zo is hij nog te horen op ‘The Abbey Road EP’ en het album ‘Mother’s Milk’.

Frankie Banali

Frankie Banali is misschien een naam die je nooit eerder hebt gehoord, al is de Amerikaanse drummer onder de heavymetalfans een grote muziekheld. Banali speelde bij de band Quiet Riot, met wie hij enkele hits scoorde, waaronder ‘Cum On Feel The Noize’ en ‘Metal Health’. Jammer genoeg overleed de drummer op 20 augustus na een lange strijd tegen een slepende ziekte. Hij werd 68 jaar.

Justin Townes Earle

De Amerikaanse singer-songwriter Justin Townes Earle, zoon van zanger Steve Earle, overleed op 23 augustus op 38-jarige leeftijd. Doorheen de jaren bracht ‘kleine’ Earle maar liefst acht albums uit en werd hij twee keer bekroond tijdens de Americana Music Awards. Justin kampte jammer genoeg al jaren met verslavingen.

Muziek

Bekijk alles
Top