De glansrollen van Reese Witherspoon

Films | In de succesvolle HBO-serie ‘Big Little Lies’ vertolkt Reese Witherspoon Madeline Mackenzie, een bemoeizieke huismoeder. Een glansrol voor de actrice die normaal gezien enkel in films te zien is. Sinds de start van haar carrière, in de jaren ’90, bewees Witherspoon al dat ze van alle markten thuis is en daarom maakt Proximus Pickx voor jou een kleine samenvatting van haar meest uiteenlopende acteerprestaties.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Election

Ondanks het feit dat Witherspoon al sinds 1991 op het witte doek te zien was, kwam haar grote doorbraak er pas acht jaar later. De actrice genoot voor het eerst wereldfaam voor haar rol als Tracy Flick in Alexander Paynes meedogenloze donkere komedie 'Election'. De actrice zet vol overtuiging de gretige, wilskrachtige middelbare scholier neer die haar zinnen gezet heeft op de titel klassenpresident. Jammer genoeg gaat Jim McAllister, de leraar sociale wetenschappen, net op dat moment door een persoonlijke crisis en zal hij alles doen wat in zijn macht ligt om de presidentiële ambities van Tracy Flick te dwarsbomen.

Legally Blonde

Hoe zouden we deze ooit kunnen vergeten? Het is misschien wel de meest iconische rol die Reese Witherspoon ooit gespeeld heeft: de verwende, blonde, altijd in het roze geklede Elle Woods die streeft om advocate te worden. Het plot waarin een mooie blonde jonge vrouw gedumpt wordt en dat haar ex-vriend betaald wil zetten, lijkt oppervlakkig, maar Witherspoons uitmuntende acteerprestatie geeft een compleet andere dimensie aan het verhaal. ‘Legally Blonde’ is een slimme en betekenisvolle komedie die de ontwikkelingen toont van een jonge vrouw met grote ambities.

Walk The Line

In deze biopic speelt Reese Witherspoon aan de zijde van Joaquin Phoenix. Samen brengen ze het leven van de Amerikaanse zanger Johnny Cash en zijn echtgenote June Carter Cash naar het witte doek. De biopic van de hand van James Mangold ontdoet het artiestenbestaan van zijn romantiek en glamour en schijnt het licht op het ingewikkelde huwelijk van June en Johnny, alsook de familieproblemen waar Cash in verwikkeld zit. Speciaal voor de opnames leerden Phoenix en Witherspoon zingen en gitaar en autoharp spelen. Deze rol leverde de actrice de Oscar voor beste actrice op.
 

Water For Elephants

Opnieuw gooit Witherspoon het over een andere boeg in dit romantisch drama uit 2011. ‘Water For Elephants’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Sara Gruen en neemt je mee achter de schermen van een circus in de jaren ’40. Witherspoon neemt de rol van Marlena Rosenbluth voor haar rekening, een beeldschone acrobate en de echtgenote van circusdirecteur August. Een jonge nieuweling wordt verliefd op Marlena en ontdekt gaandeweg dat August niet zo vredig omgaat met zijn artiesten. Of het nu dieren zijn, clowns, of zijn eigen vrouw. Jaloezie en machteloosheid doen de situatie ontsporen tot iets wat misschien de grootste circusramp ooit kan zijn.

Wild

Afsluiten doen we met wat wel eens de meest gedurfde, onbevreesde en kwetsbaarste prestatie van de actrice kan zijn. Witherspoon schittert opnieuw in een biopic waarin ze in de huid van Cheryl Strayed kruipt, en het verhaal van haar autobiografie ‘Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail’ vertelt. Het resultaat is een meeslepende, scherpzinnige en waarheidsgetrouwe karakterstudie, gegoten in een film. De hoogte- en dieptepunten van het leven van de schrijfster worden vastgelegd. Geen gemakkelijke rol voor Witherspoon, die alles op een genuanceerde maar toch aangrijpende manier moest overbrengen. De Oscarnominatie die ‘Wild’ kreeg, kan alvast bevestigen dat de actrice opnieuw geslaagd is in haar opzet.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top