Van Morrison wordt 75: portret van Van The Man

Van Morrison blaast vandaag 75 kaarsjes uit. De ideale aanleiding voor Proximus Pickx om het oeuvre en de levenswandel van 'Van the Man' in de spotlights te zetten.

George Ivan Morrison werd geboren op 31 augustus 1945 in Belfast, Noord-Ierland. De jonge Van was al snel geïnteresseerd in rock-’n-roll en blues. Hij kreeg de liefde voor muziek met de paplepel mee: zijn vader verzamelde jazzmuziek en zijn moeder was zangeres.
 
Medio jaren zestig scoorde Morrison zijn eerste hitjes met zijn rockgroep Them. Met hits als ‘Gloria’ - later gecoverd door Patti Smith - en ‘Baby, Please Don’t Go’ maakte hij naam en faam. Na een tour in de VS, waar de band onder meer speelde in the Whiskey a Go Go waar ook The Doors speelden, en een dispuut met hun manager splitte de band.
 

Bloeiende solocarrière

In 1967 nam zijn solocarrière een hoge vlucht met de hit ‘Brown Eyed Girl’. Het nummer was een instant hit en is tot op heden Morrisons meest gedraaide nummer. Het lied bevat de klassieke Morrisoncombinatie van rockR&B en soul.
 
Een jaar later brengt Morrison zijn tweede soloalbum en magnum opus ‘Astral Weeks’ uit. Het album wordt nog steeds beschouwd als één van de beste albums ooit. De plaat is een smeuïge mix van jazz, keltische muziek en folk. In ‘The 500 greatest Music Albums of All Time’, verschenen in 2003, van muziekmagazine Rolling Stone prijkt het album op nummer 19.
 
De jaren zeventig was het succesdecennium van Morrison. Met platen als ‘Moondance’, ‘Tupelo Honey’ en ‘Veedon Fleece’ scoorde hij vele hits. Het daaropvolgend decennium stond zijn oeuvre in het teken van ‘mysticisme’, met platen als ‘Common One’ en ‘Inarticulate speech of the Heart’ zocht Morrison de grenzen van de popmuziek op. Eerder meditatief van sfeer, werden veel van zijn albums afgebrand door de pers. In het album ‘Irish Heartbeat’ (1988), een album vol Ierse traditionals, keerde Morrison terug naar z’n Ierse roots.
 

Moeilijk karakter

Morrison staat bekend om zijn moeilijke en weerspannige karakter. Ook op privévlak heeft hij een woelig parcours achter de rug. Na enkele relaties trouwde hij in 1992 met socialite Michelle Rocca. Uit het huwelijk wordt een dochter geboren in 2006 en een zoon in 2007. Het koppel ging uit elkaar in 2018.
 
In 2009 verklaarde Morrisons tourmanager Gigi Lee dat ze bevallen was van zijn zoon. Morrison heeft dit steeds ontkend. Twee jaar later overleed het kindje aan diabetes. Lee zelf overleed enkele maanden later aan de gevolgen van keelkanker.
 
De Queen beloonde Van voor z’n luisterrijke carrière. Sindsdien mag Morrison zichzelf ‘Sir’ Morrison noemen. In zijn 62-jarige carrière won Morrison twee Grammy's en elf andere grote muzikale onderscheidingen. Hij vervaardigde een indrukwekkend aantal van 41 studioalbums, 71 singles en zes live-albums. Zijn jongste plaat, 'Three Chords & the Truth', dateert van vorig jaar.

Morrison vormt een inspiratiebron voor de jongere generaties singer-songwriters, zoals Damien Rice, Paolo Nutini, Eric Lindell en Ed Sheeran.

Music Maestro

Sport in de kijker

Focus op films, series & tv

Nieuws van het esport-front

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?