Het Tourjargon: en danseuse

De Grande Boucle is de bergen ingetrokken. De renners krijgen al meteen hooggebergte voor de kiezen in de eerste etappes: het is du jamais vu. De klimmers zullen hun benen laten spreken. Naar aanleiding van deze eerste passage in de bergen, duikt Proximus Pickx in het wielerjargon op zoek naar een toepasselijke term: en danseuse.

Vele renners krasselen bergop, maar enkelen onder hen beschikken over de gave om rechtopstaand op de trappers lopend, en danseuse in het wielerjargon, de hellingsgraad te overwinnnen. Als toonbeeld van elegantie en machtsvertoon dartelt menig klimgeit op de steile pentes weg van zijn voornaamste concurrenten.
 
De term is ontsproten uit het feit dat de renner, eenmaal rechtop, dartelt op zijn fiets zoals een balletdanser op het parket. Naast het bedwingen van de col, is deze beweging ook een manier om de spieren los te gooien en te ontspannen, door van positie te wisselen.

Het handelsmerk van Alberto Contador

Cols bedwingen was het handelswerk van menig coureur in de loop van de wielergeschiedenis. Zo denken we aan Federico Bahamontes en Lucien Van Impe, beiden zesvoudig winnaar van de bolletjestrui in de Tour.
 
Het mooiste voorbeeld in de recente wielergeschiedenis is zonder twijfel Alberto Contador. El Pistolero liet zijn concurrenten ter plaatse en danseuse en reeg de triomfen aaneen: twee keer de Tour de France, twee keer de Giro en drie keer de Vuelta. Sinds het pensioen van de Spanjaard, is het wachten op de volgende ‘dansende klimmer’ die zijn tegenstanders ter plaatse laat in de bergen.

Dansen in de sprint

Aangezien de techniek dient om aan kracht te winnen, wordt hij ook gebruikt door sprinters tijdens het moment van de waarheid. Ze komen uit het zadel en leggen hun volle gewicht op de pedalen. Daarbij mogen ze de controle over hun fiets niet verliezen. Het overkwam Djamolidine Abdoujaparov tijdens de Tour de France van 1991. Hij vertrok en danseuse voor de ultieme eindsprint op de Champs-Elysées, met de ogen op de grond gericht. Hij had niet door dat hij van zijn lijn afweek en knalde het decor in. Hij kwam ervan af met “slechts” een gebroken sleutelbeen.

Ontdek het laatste nieuws over de Tour via deze link!
 

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?