Wie wordt de beste klimmer van de Tour?

Het is al vaak aangehaald: de Tour 2020 is bergachtig. Naast de gele trui hebben vele teams een ander klassement in het vizier: dat van de bolletjestrui. Met 29 cols en beklimmingen ligt er een berg punten te wachten in de zolder van de Tour. Wie zijn de favorieten in de strijd om de bergtroon?

De klimmers zijn aan het feest dit jaar. De cols in de Alpen, het Centraal Massief en de Jura beloven vuurwerk. De baroudeurs en punchers zullen jagen op de etappezege, maar sommigen onder hen zullen noodgedwongen hun inspanningen moeten doseren om aanspraak te maken op de bolletjestrui.
 
Maar de titel van beste klimmer zou ook een troostprijs kunnen zijn voor de favorieten die in de loop van de koers de gele trui opgegeven hebben. Het wordt dus een open strijd, maar vergis je niet: de bolletjestrui wegkapen vereist in de eerste plaats consistentie. Het zal niet volstaan om één keer te pieken tijdens een helse bergetappe, maar een kandidaat voor de bollen moet steevast bij de eersten eindigen op de bergtoppen. Een loodzware opdracht van lange adem.

De Fransen

Dat spelletje heeft Romain Bardet onder de knie, zo bewees hij al in het verleden. Vorig jaar zette hij het bergklassement op zijn naam. Dit jaar gaf de kopman van AG2R aan dat hij niet op de gele trui mikt, maar hij steekt niet onder stoelen of banken dat hij het geel wel genegen is. Het zal dus geen verrassing zijn als hij in de beklimmingen ten aanval trekt. Als de benen volgen, zou de Franse berggeit weleens een serieuze kandidaat kunnen zijn om zichzelf op te volgen.
 
Een ander zwaargewicht: de laureaat van het bolletjestenue in 2018, Julian Alaphilippe. De smaakmaker van de vorige Tour heeft zijn zinnen dit jaar niet op het geel gezet. Hij zet van meet af aan in op ritzeges, en zou zich zo al snel in de bollen kunnen hijsen. Rest de vraag of hij in staat is om die trui met succes te verdedigen.
 
Enige kink in de kabel voor de twee Fransen: ze zullen onder het toeziend oog van het peloton staan. De andere teams kennen hun kwaliteiten en zullen ze niet al te veel vrijheid gunnen, uit vrees dat Bardet of Alaphilippe hun kopmannen onder druk zouden zetten.

De baroudeurs

Andere concurrenten schuilen waarschijnlijk bij ploegen die niet mikken op het algemeen klassement. De betere klimmers van Jumbo-Visma, Ineos of Arkéa-Samsic zullen zich in het zweet werken voor hun kopmannen en is geen gloriemoment gegund. De kapers op de kust moeten we dus in het kamp van de baroudeurs zoeken. Bij de Belgen zijn dat Tiesj Benoot (Sunweb) en vooral Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), tweede in het bergklassement in 2016 en derde in 2017. Deze habitués van de lange ontsnappingen zouden in ijltempo punten kunnen sprokkelen en het klassement beklimmen. Waarom er geen hoofddoel van maken?
 
De verrassing kan eveneens komen van Adam Yates (Mitchelton-Scott), Pierre Roland (B&B Hotels-Vital Concept) of Guillaume Martin (Cofidis). Het geval Warren Barguil, bollenwinnaar in 2017, is ingewikkelder. De Fransman van Arkéa-Samsic zou een topkandidaat kunnen zijn, ware het niet dat hij in dienst staat van zijn kopman Nairo Quintana, die aast op de gele trui. Zich mengen in de debatten om de bolletjestrui wordt dus moeilijk. Enkel als de Colombiaan door het ijs zakt, zou Barguil een vrijgeleide krijgen.

De kopmannen

Als niemand van de verwachte kandidaten opstaat, zou de bolletjestrui weleens in de schoot van de kopmannen geworpen kunnen worden. Egan Bernal, Primoz Roglic, Thibaut Pinot of Nairo Quintana zullen zich dubbel moeten plooien in de strijd om het geel, en zullen daarbij ongetwijfeld ook punten voor het bergklassement meegraaien. Een van die favorieten zou zijn pijlen kunnen richten op de bolletjestrui, indien de ambities voor het algemeen klassement gaan vliegen zijn. Als het kruit verschoten is voor het geel, zijn de bollen een realistisch plan B.
 
Outsiders om in de gaten te houden: Mikel Landa (Bahrain-McLaren), Tadej Pogacar (UAE Emirates) en Sergio Higuita (Education First). Zij mikken in de eerste plaats op het algemeen klassement, maar deze uitstekende klimmers zullen vroeg of laat vooraan in de koers belanden.
 
Je merkt: de kandidaten zijn talrijk. De bolletjestrui is wellicht geen doel op zich aan het begin van deze Tour, maar kan in de loop van de koers wel in het vizier komen te liggen. Een ding is zeker: wie met de bollen pronkt in Parijs, zal de trui dubbel en dik verdiend hebben. De Tour kondigt zich loodzwaar aan, en gezien de korte voorbereiding zullen velen de gevreesde man met de hamer tegenkomen. De Champs-Élysées opdraaien als beste klimmer belooft dit jaar een onwaarschijnlijke krachttoer te worden.

Ontdek het laatste nieuws over de Tour via deze link!

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?