Audrey Hepburn: geboren in België, maar deze feitjes kende je wellicht nog niet

Films | Legendarische actrice, Hollywood- en stijlicoon, Unicef-ambassadrice, danseres… Audrey Hepburn boekte grote successen in alles wat ze deed en geldt dan ook als één van de grootste beroemdheden van de 20ste eeuw. Wat je misschien ook al wist, is dat de Britse actrice ook een Belgisch kantje had: ze werd namelijk geboren in de Brusselse gemeente Elsene. Maar er zijn veel dingen over de Hollywoodlegende die je vermoedelijk nog niet wist…

Door Pickx

Deel dit nieuws

Haar slanke figuur was het resultaat van… hongersnood

De in Brussel geboren Britse verhuisde tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Nederland, omdat haar Nederlandse moeder dacht dat ze veiliger zouden zijn in een land dat had beloofd neutraal te blijven. De nazi's vielen toch binnen. Net als miljoenen anderen kwam Hepburn bijna om het leven door verhongering nadat de nazi's de voedselvoorziening stopzetten. Haar ‘benijdenswaardige’ slanke figuur was dus aanvankelijk het resultaat van ondervoeding tijdens de adolescentie.

Ze hielp het verzet tijdens de oorlog, maar had ouders met nazi-sympathieën

Het was nooit een geheim dat Hepburn als tiener deed wat ze kon om het verzet te steunen. Zo schonk ze de opbrengst van haar recitals aan het verzet en werkte ze voor hen ook als koerier. Wat echter wél lang geheim werd gehouden is dat Hepburns ouders het eerder voor de nazi’s hadden. Hepburns vader Joseph, die haar in de steek liet toen ze nog een klein meisje was, en haar moeder Ella waren lid van de British Union of Fascists. Nadat de twee waren gescheiden, woonde Ella in Duitsland de bijeenkomsten in Neurenberg bij en schreef ze hierover een enthousiast verslag voor het fascistische tijdschrift The Blackshirt. Vader Joseph werd tijdens de oorlog door de Britten zelfs gevangengezet als staatsvijand. In de jaren 50 werd dit alles angstvallig veborgen gehouden om Hepburns imago te beschermen. Tegenwoordig krijgt ze daarentegen veel lof voor het feit dat ze lijnrecht tegen de ideologie van haar ouders in ging door het verzet te steunen.

Ook Hepburn zong 'Happy Birthday' voor JFK, het jaar na Marilyn Monroe

De imago’s van Hepburn en haar tijdgenote Marilyn Monroe stonden lijnrecht tegenover elkaar: Monroe was een onversneden sekssymbool, terwijl Hepburn verfijnd en elegant was. De twee actrices hadden echter wél iets gemeen in hun leven: president John F. Kennedy. Toen JFK nog een ongehuwde senator was, ging hij een tijdje uit met Hepburn. Monroe werd later Kennedy’s minnares, tijdens zijn presidentschap. Ze zong voor hem op zijn verjaardagsfeestje haar alom bekende zwoele versie van ‘Happy Birthday’. Maar het jaar daarop was niemand minder dan Hepburn de filmster die op JFK’s verjaardag mocht zingen. Haar veel bravere uitvoering verdween, in tegenstelling tot de gewaagde versie van Monroe, in de vergetelheid.

Er is een tulpenras vernoemd naar Hepburn

Hepburn moest tulpenbollen eten om te overleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1990 maakte haar leven de cirkel rond toen een nieuw hybride tulpenras naar haar werd vernoemd. Volgens de Netherlands Flower Information Society is de witte bloem vernoemd naar Hepburn “als eerbetoon aan de carrière van de actrice en haar lange werk voor UNICEF”. De actrice  woonde in hoogsteigen persoon de inwijdingsceremonie bij, in het ouderlijke huis van haar familie in Nederland. Ze gaf de eerste officiële Hepburn-tulp aan haar bejaarde tante Jacqueline. In het Nederlands sprak ze haar dank uit voor de eer.

Ze sprak vloeiend Nederlands

Dat laatste brengt ons bij dit leuke weetje: Hollywoord-icoon Audrey Hepburn sprak dankzij haar jeugdjaren in Nederland een aardig mondje Nederlands. Na de oorlog speelde ze op achttienjarige leeftijd zelfs een rolletje als KLM-stewardess in de educatieve film ‘Dutch in Seven Lessons’ (‘Nederlands in zeven lessen’). De Nederlandse filmmaker achter dit project, Charles Huguenot van der Linden, crediteerde zichzelf later met enige zin voor overdrijving als “de ontdekker van Hepburn”. In oktober 1959 was de toen al wereldberoemde actrice te gast in ‘Première’, het filmmagazine van de toenmalige BRT. Ze verraste het Belgische kijkerspubliek door het interview integraal in vloeiend Nederlands af te leggen. Bekijk hier het gesprek:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top