De top of the flops: deze Belgische films staken de grote plas over

Films | Vanavond om 20u35 zendt VIER de Belgische thriller 'De Premier' uit. De film van Erik Van Looy wordt in drie delen uitgezonden. Van Looy staat twaalf jaar na 'Loft' nog steeds te boek als de regisseur van de meest succesvolle Vlaamse film tot op heden. Het overdonderende succes van zijn thriller rond een groepje overspelige mannen leidde in 2014 tot een Amerikaanse remake, eveneens onder regie van Van Looy, die hopeloos flopte over de grote plas. Proximus Pickx ging na welke Belgische films 'Loft' zijn voorgegaan en hun geluk beproefden in Amerika.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Mr. Nobody' (2009)

De duurste Belgische film ooit is van de hand van Jaco Van Dormael, die Jared Leto strikte voor de hoofdrol. De verre toekomst waarin het verhaal zich afspeelt vereiste veel getover met computereffecten, waardoor het kostenplaatje opliep tot 50 miljoen euro. Van Dormael bediende zich van de meest moderne filmtechnieken, wat voor verbluffende beelden zorgt en ongelooflijke visuele effecten. De film is bij vlagen zo surrealistisch dat het lijkt alsof je naar een schilderij van Magritte zit te kijken. 'Mr. Nobody' is een al even verwarrende als verrukkelijke kijkervaring, die een intrigerend thema behandelt.

De film verscheen pas in 2013 in een beperkt aantal Amerikaanse bioscopen, waar het filosofische sci-fi drama drie man en een paardenkop lokte. In totaal was het project een financiële catastrofe, maar Van Dormael noemde zijn film "op artistiek vlak, het beste waar ik toe in staat ben in mijn leven".

‘De Zaak Alzheimer’ (2003)

Vijf jaar voor het monstersucces van 'Loft' lokte Van Looy 755.000 Belgen naar de bioscoopzalen met zijn derde langspeelfilm, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jef Geeraerts. De film werd een waar kassucces in België en zette Van Looy op de kaart als het kruim van de Belgische regisseurs. In de lijst van succesvolste Belgische films staat ‘De Zaak Alzheimer’ op de zesde plaats.
 
Als ‘The Memory Of A Killer’ begon de intelligente politiethriller aan een internationale carrière, tot in Azië. In 2005 verscheen de film in de Amerikaanse zalen, waar het behoorlijk presteerde. Lange tijd werd gesproken over een Amerikaanse remake, maar die is uiteindelijk ergens in de pijplijn bleven steken.

Begin dit jaar raakte bekend dat Liam Neeson de hoofdrol zal spelen in de misdaadthriller 'Memory', waarvan het script een bewerking is van ‘De Zaak Alzheimer’.

‘The Broken Circle Breakdown’ (2012)

Deze hartverscheurende film van Felix Van Groeningen zette de Belgische filmindustrie nog maar eens op de kaart toen de prent een Oscarnominatie in de wacht sleepte voor beste buitenlandse film. Helaas kon de film zijn nominatie op de Oscars van 2014 niet verzilveren. 

Zowel Johan Heldenbergh als Veerle Baetens zetten een aangrijpende acteerprestatie neer in dit melodrama over rouw, liefde en relaties, dat baadt in een bluegrasssfeertje. De soundtrack van de film raakte gevoelige snaren bij het publiek en was dan ook immens populair. In België was de film met 400.000 bezoekers een kaskraker.

'The Broken Circle Breakdown' verscheen in 2013 in de Amerikaanse zalen. Ondanks lovende kritieken van de Amerikaanse filmpers én de Oscarnominatie lokte de film een beperkt publiek in de VS.

‘Le Huitième Jour’ (1996)
 
Midden jaren negentig kreeg de Brusselse filmmaker Jaco Van Dormael lovende kritieken voor het ontwapenende ‘Le Huitième Jour’. De Franse karakteracteur Daniel Auteuil speelt een gescheiden zakenman die een bijzondere vriendschap aanknoopt met Georges, een jongeman met het syndroom van Down. Die wordt innemend vertolkt door Vilvoordenaar Pascal Duquenne. Het syndroom werd vroeg in zijn leven ook bij hemzelf vastgesteld.
 
Na het enorme Europese succes van de film, werd 'The Eighth Day' in 1997 uitgebracht in de Amerikaanse zalen. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top