Muziekfestivals die cultuurgeschiedenis schreven, deel 5: de nillies

Festivals | Nu we verstoken zijn van onze teergeliefde zomerfestivals, richt Proximus Pickx elke week zijn spots op een legendarisch festival dat zijn stempel gedrukt heeft op een welbepaald decennium. In dit vijfde deel pikken we de draad op in de nillies, met een festival dat sinds 2004 tot een monumentaal muziekfeest uitgegroeid is: Coachella.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het evenement in de Californische woestijn is vandaag één van de meest toonaangevende muziekfestivals ter wereld. De referentie in het festivalcircuit pakt steevast uit met een enorm diverse affiche. Het festival vindt jaarlijkse plaats, gespreid over twee keer drie dagen; doorgaans het derde en vierde weekend van april. Het festivalterrein bevindt zich in Indio, vlakbij Los Angeles, en trekt gemiddeld zo’n 300.000 bezoekers uit alle uithoeken van de wereld. In 2017 overschreed het event de kaap van de 100 miljoen dollar aan inkomsten.
 
Tickets verkopen als zoete broodjes en het festival lokt een steeds breder publiek. Al meer dan tien jaar verkiest het prestigieuze muziekblad Rolling Stone Coachella tot beste festival ter wereld. Het muziekfeest biedt een brede waaier aan genres en wereldartiesten aan. Bezoekers van alle leeftijden vinden er hun gading, er is voor elk wat wils. Van hiphop over rock tot elektro: het festival behoort over alle stijlen heen tot de absolute wereldtop en kan zich meten met Tomorrowland, Ultra of EDC.

Een nieuwe eeuw

De kiem van Coachella ligt in 1993, toen de groep Pearl Jam een protestconcert organiseerde tegen een Amerikaanse ticketgigant. De groep koos daarvoor een dorre en weinig exotische locatie uit: de woestijn van Coachella Valley, in Californië. In 1999 vond het eerste officiële concert plaats, georganiseerd door Paul Tollet en zijn bedrijf Goldenvoice, een filiaal van concertpromotor AEG. De eerste editie was een mislukking, voornamelijk door de onaantrekkelijke locatie en het dorre klimaat.
 
Pas bij de vijfde editie in 2004 was het festival uitverkocht, en begon het aan populariteit te winnen. De eerste wereldband die in de Californische woestijn op het podium stond was Radiohead. De stichter van het festival, Paul Tollet, verklaarde toen dat het event op een kantelpunt stond. “Eenmaal Radiohead je goedkeurt, ben je binnen. Het hek was van de dam: plots kregen we telefoontjes van andere topartiesten.” Ook de alternatieve rockgroep Pixies streek neer op Coachella, na een pauze van elf jaar. De headliner zorgde voor recordcijfers en een stormloop op de tickets.

Festival m’as-tu vu

Vandaag is Coachella met voorsprong het best uitgeruste en meest entertainende muziekfestival ter wereld. Hologrammen, zoals in 2012 met de hologramverschijning van de betreurde rapper Tupac, leveren unieke concertervaringen op. Een technisch hoogstandje dat al even verbluffend als beklijvend is. Bezoekers krijgen geen papieren of plastic armbandje om, maar een elektronisch exemplaar dat als toegangsticket dient. De concerten worden tevens uitgezonden op YouTube. Elke editie streeft hetzelfde doel na: een onvergetelijke ervaring leveren die in het geheugen gegrift blijft staan. 
 
Festivalgangers op Coachella zijn geen zwetende hippies meer, maar hippe jongelui die graag uitpakken met hun mondaine levensstijl. De laatste jaren is de ‘Coachella-look’ in zwang geraakt: geen onflatterende laarzen om door de modderpoel op de camping te waden, maar kleurrijke kleedjes, bloemenkransen, hippiehaarbanden, franjes, jeansshorts, cowboylaarzen, bloemenprints, … Het is een hotspot van de ‘bohemien’-stijl, met fluokleuren en vintagekleding. Het gros van de tenues is geïnspireerd op de traditie van native Americans of Afro-Amerikanen. Sommigen maken gewag van ‘pseudohippiekostuums’ omdat soberheid ver te zoeken is en de eclectische stijl veraf staat van het originele hippieconcept.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top