Het verhaal achter de mythische truien van de Tour de France

Sport | Als men het over de Tour de France heeft, denkt iedereen haast automatisch aan de gele trui die de koploper in het klassement en dus ook de uiteindelijke winnaar mag omgorden. Niet iedereen maakt echter kans op de gele trui, dus zetten sommige renners hun zinnen op de groene trui, de bergtrui of de jongerentrui. Maar wat is het verhaal achter die verschillende truien?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De gele trui: droom die in verwezelijking gaat en voorwerp van ultieme toewijding

101 jaar, dat is de leeftijd van de trui die tal van wielrenners laat wegdromen. De gele trui werd in de Ronde van Frankrijk geïntroduceerd in 1919. Het idee kwam uit de koker van Henri Desgrange, de stichter van de Tour, die de leider in de tussenstand in een aparte trui wou zien rondrijden. Op 19 juli 1919 was Eugène Christophe de eerste die de gele trui mocht aantrekken.

Maar waar komt die gele kleur vandaan? Wel, geel was de kleur van het papier waarop de krant L'Auto, organisator van de Tour en de populairste Franse sportkrant in het begin van de 20ste eeuw, werd gedrukt.

En wie fungeert er beter als uithangbord van de gele trui dan onze nationale held Eddy Merckx? De Kannibaal blijft tot op de dag van vandaag de renner die het kleinnood het vaakst mocht aanttrekken, liefst 111 dagen lang! Een record dat wel nog enkele jaren stand zal houden...

De groene trui: de beste sprinter? Niet per se

In de beginjaren van de Ronde werd een puntenklassement nog gebruikt om de uiteindelijke eindwinnaar aan te wijzen, een systeem dat pas later omgevormd werd naar een tijdsklassement. Pas in 1953 werd er een puntenklassement met een bijhorende trui in het leven geroepen. Een truitje dat op de 50ste verjaardag van de Tour gewonnen werd door de Zwitser Fritz Schaer.

Jarenlang was de groene trui de opperste bekroning voor pure sprinters zoals Erik Zabel, Robbie McEwen, Mark Cavendish of Tom Boonen, in 2007 de laatste Belgische winnaar van het kleinnood. Sinds 2012 zet Peter Sagan het klassement echter helemaal naar zijn hand. De Slovaak won de groene trui liefst 7 keer. De enige keer dat hij hem niet won, was in 2017 toen hij naar huis werd gestuurd na het veroorzaken van een valpartij.

Sagan is niet meteen de snelste van het lot, maar hij slaagt er steevast in om het klassement in de wacht te slepen dankzij zijn regelmaat in de massasprints en zijn vermogen om punten te gaan zoeken in etappes waarin er geklommen moet worden.

De bolletjestrui: hebbeding voor pure klimmers of baroudeurs

Sinds 1933 bestaat er al een bergprijs in de Ronde van Frankrijk, maar de bijhorende bolletjestrui kwam er pas in 1975. Om hem in de wacht te slepen, moet je gewoon steevast als één van de eersten de verschillende heuveltjes en bergen overschrijden. Die worden naar gelang hun moeilijkheidsgraad ingedeeld in vijf categorieën: 4de, 3de, 2de, 1ste en buiten categorie. Iedere categorie levert een bepaald aantal punten op, met meer punten voor de zwaardere beklimmingen.

Het is steevast moeilijk in te schatten of het klassement weggelegd is voor een klimmer, klassementsrenner of zelfs een baroudeur die gedurende drie weken genoeg punten bijeen weet te schrapen.

Richard Virenque is met 7 bergtruien de huidige recordhouder, onder meer dankzij enkele lange ontsnappingen die de Tourgeschiedenis mee kleur hebben gegeven.

De witte trui: leve de jeugd!

Het pad van de witte trui liep niet meteen over rozen. Na de introductie in 1975, werd de trui in 1989 geschrapt om in 2000 opnieuw te worden ingevoerd. Hij beloont de renner onder de 25 jaar die het best geplaatst is in het algemene klassement.

De witte trui geldt als een graadmeter voor een gouden (of gele) toekomst. Dat was bijvoorbeeld ook het geval voor de uittredende winnaar Egan Bernal, die voor hij de gele trui kon bemachtigen al een tijdje in het witte hebbeding rondfietste.

Naast de Colombiaan zijn er slechts 4 renners die de dubbel witte/gele trui hebben kunnen realiseren: Fignon, Ulrich, Contador en Andy Schleck.

Ontdek het laatste nieuws over de Tour via deze link!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top