Veel geluk tijdens de zomer van 2013, met de hit 'Happy'

Proximus Pickx duikt elke week in de muziekgeschiedenis, op zoek naar de strafste verhalen achter zomerhits die wereldfaam hebben genoten. Aangezien de zomervakantie op z’n einde loopt, willen we eindigen op een positieve noot. Hoe kan dat beter dan met de hit ‘Happy’ van Pharrell Williams?

Als de zomer van 2013 in één woord omschreven kon worden, dan is dat woord ‘Happy’. Niet door de sfeer, al hopen we dat het merendeel van de bevolking toch een gelukkige zomervakantie heeft doorgemaakt, maar door de nummer één hit van Pharrell Williams waar je nergens aan kon ontsnappen. De Amerikaanse zanger, rapper en producer stond al langer op de planken, maar nog nooit had een nummer van hem wereldfaam genoten. 
 
In het begin van zijn carrière, tijdens eind jaren ’90 en begin ’00, focuste de artiest vooral op hip hop en R&B. Toch was de popwereld voor hem geen onbekend terrein, aangezien hij samen met zijn businesspartner Chad Hugo in 2001 ‘Britney’ producete, het derde studioalbum van de ‘Princess of Pop’. Na jaren van samenwerkingen met grote artiesten als Fergie, Shakira, Jay-Z en Madonna, leek het solowerk van Pharrell nog steeds voor velen onder de radar te blijven. Daar kwam in 2013 gelukkig verandering in.

Despicable Me 2
 
De eerste film van de ‘Despicable Me’-reeks bleek een daverend succes te zijn. Het verhaal van de norse slechterik Gru die wordt gediend door honderden kleine gele ‘Minions’ sloeg meteen aan en veroverde het hart van zowel jong als oud. Het was dus voor niemand een verrassing dat er snel een vervolg kwam. En voor de soundtrack van dat vervolg, zou Pharrell instaan.
 
‘Happy’ was echter niet meteen een hit toen het in juli 2013 op de soundtrack van Despicable Me 2 werd uitgebracht. Radiostations waren terughoudend om het te draaien omdat ze niet wilde dat het zomaar reclame wilden maken voor de film. Het schrijfproces verliep evenmin van een leien dakje. In het begin zat Pharrell zelfs met de handen in het haar.
 
"Muziek maken voor film is moeilijk", vertelt Valdés, de creative director en vicedirecteur van Pharrells multimedia collectief en record label ‘i am OTHER’. “Er zijn harde deadlines, die ‘de kus des doods’ voor creatieve mensen kunnen zijn.” Pharrell kreeg de opdracht om een lied te maken voor hoofdpersonage Gru, die van pure slechterik in de eerste film naar gelukkige familieman ging in de tweede. “Na negen mislukte pogingen overwoog Pharrell sterk om de handdoek in de ring te gooien. Maar hij zocht verder en verdiepte zich vooral in hoe het voor hem voelde om gelukkig te zijn, en plots kwamen de akkoorden en de tekst als bij wonder tevoorschijn.”
 
Hit van het decennium
 
Hoewel ‘Happy’ dus niet zo makkelijk van de grond kwam, heeft het die vertraging meer dan ingehaald. Het Britse muzieklicentiebedrijf PPL verkoos het nummer namelijk als hit van het afgelopen decennium, waardoor het ‘Rolling In The Deep’ van Adele en ‘Moves Like Jagger’ van Maroon 5 en Christina Aguilera verslaat. Het harde werk van Pharrell Williams heeft dus zeker geloond, want in Vlaanderen stond ‘Happy’ maar liefst 60 weken in de Vlaamse Ultratop 50. ‘Happy’ zomer was dat dus, in 2013.

Music Maestro

Sport in de kijker

Focus op films, series & tv

Nieuws van het esport-front

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?