Tweede editie Nations League trekt zich op gang

Sport | Nu het EK met een jaartje opgeschoven wordt, is de UEFA Nations League de eerstvolgende in de rij van internationale landentoernooien. Deze week trekt de competitie zich voor de tweede keer op gang en begint de race naar de opvolger van Portugal en Cristiano Ronaldo.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als je je bij het horen van de Nations League even in de haren moet krabben, ben je vast en zeker geen uitzondering. De UEFA organiseerde het gloednieuwe landentoernooi voor de eerste maal in 2018-2019. Het opzet achter de nieuwe competitie is het vervangen van vaak oninterressante en doelloze oefenmatchen door matchen met inzet en op een hoog niveau. Daarvoor verdeelde de Europese voetbalbond de 55 Europese voetbalnaties over vier verschillende divisies: de beste ploegen, waaronder België, bevinden zich in divisie A, terwijl de voetbaldwergen onderling spelen in divisie D.

Enkel de groepswinnaars in de A-divisie kwalificeren zich voor de Final Four in juni 2021, terwijl de laatste degradeert naar de tweede divisie. Landen uit de andere divisies spelen ook voor promotie of tegen de degradatie, zodat ieder land wedstrijden met inzet voor de kiezen krijgt.

Meteen smullen op eerste speeldag

De groepswedstrijden van de Nations League worden afgewerkt tussen september en november 2020. De eerste speeldag loopt van 3 tot en met 5 september en belooft meteen al spektakel. Op donderdag 3 september staat om 20u45 met Duitsland-Spanje namelijk al meteen een kraker op het programma. Vooral de spelers van Barcelona hebben nog een rekening te vereffenen met die van Bayern na de 2-8 blamage in de Champions League, al krijgen haast alle Beierse sterkhouders nog wat extra verlof van bondscoach Joachim Löw. Zo zijn onder meer Manuel Neuer, Joshua Kimmich, Serge Gnabry en Leon Goretzka er niet bij. PSG-rechtsback Thilo Kehrer krijgt dan weer geen extra rust, net als Atalanta-speler Robin Gosens die wel eens zou kunnen debuteren voor Die Mannschaft.

Bij Spanje is het uitkijken of Spaans bondscoach Luis Enrique debutant Ansu Fati meteen in de basiself dropt. Naast het jonge Barçatalent kregen ook Eric Garcia (Manchester City) en Adama Traoré (Wolverhampton) een eerste selectie in de bus.

Wat kan Nederland zonder Koeman?

Op vrijdag staat om 20u45 onder meer Nederland - Polen op het programma, de eerste wedstrijd voor Oranje zonder bondscoach Ronald Koeman die recent tekende bij FC Barcelona. In afwachting van een opvolger neemt Dwight Lodeweges de honneurs waar. Hij moet zich alvast geen kopzorgen maken hoe hij doelpuntenmachine Robert Lewandowski dient af te stoppen. Bondscoach Jerzy Brzeczek gunt zijn aanvoerder, die vorig seizoen in 47 wedstrijden liefst 55 keer de weg naar doel vond, nog wat rust.

Zaterdag is het om 18u uitkijken naar IJsland-Engeland, het duel tussen de beide toekomstige tegenstanders van de Rode Duivels. Omwille van een vechtpartij in Griekenland kan bondscoach Gareth Southgate niet rekenen op Manchester United-aanvoerder Harry Maguire. In zijn afwezigheid wordt het vooral uitkijken of Mason Greenwood en Phil Foden hun debuut mogen maken bij The Three Lions. Om 20u45 kijken Zweden en Frankrijk elkaar in de ogen en trappen ook de Rode Duivels hun Nations League-campagne in en tegen Denemarken op gang. Bondscoach Roberto Martinez verraste met een uitgebreide selectie van 29 spelers, waarin zowel plaats was voor spelers die nog amper rust genoten als voor debutanten Landry Dimata en Jérémy Doku. Benieuwd welk elftal onze bondscoach de wei in zal sturen.

Volg de eerste speeldag van de Nations League op de voet op Eleven Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Het volledige programma van de eerste speeldag van de Nations League:
Donderdag 3 september:

  • Duitsland - Spanje: om 20u35 live op Eleven Sports 1
Vrijdag 4 september:
  • Nederland - Polen: om 20u35 live op Eleven Sports 1
  • Italië - Bosnië en Herzegovina om 20u35 op Eleven Sports 2
Zaterdag 5 september:
  • Noord-Macedonië - Armenië: om 14u50 op Eleven Sports 1
  • IJsland - Engeland: om 18u op Eleven Sports 1
  • Zweden - Frankrijk: om 20u45 op Eleven Sports 1
  • Denemarken-België om 20u20 op VTM

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top