Voor de vierde maal in hun geschiedenis treffen Lyon en Wolfsburg elkaar in de finale van de Women's Champions League zondag om 20:00 uur in San Sebastian. Topfavoriet Lyon zou met een vijfde opperste bekroning het record van de mannenploeg van Real Madrid evenaren. Zij kroonden zich in de jaren '50 vijf maal op een rij tot beste ploeg van Europa.
Na 2013, 2016 en 2018 treffen de twee mastodonten van het vrouwenvoetbal, Lyon (nummer 1 in het UEFA-klassement) en Wolfsburg (nummer 2), elkaar zondag in de finale van de Women's Champions League. Viervoudig titelhouder Olympique Lyon is de grote favoriet. Des te meer aangezien ze de laatste twee finales tegen de Duitsers in hun voordeel wisten te beslechten.

De Wolvinnen pushten de club van Jean-Michel Aulas echter iedere keer tot het uiterste, met telkens verlengingen en zelfs strafschoppen in 2016. Bovendien is Wolfsburg, samen met FFC Turbine Potsdam, de enige club die de Fransen in 2013 kon aftroeven. Het belooft dus een duel te worden om duimen en vingers bij af te likken.

Een gelijkaardig parcours

Zes matchen, zes overwinningen, 32 treffers tegenover 29 en beiden amper 1 doelpunt binnengelaten. Dit seizoen kunnen Wolfsburg en Lyon haast dezelfde statistieken voorleggen. Enkel de aanval van de Duitsers, die opteren voor snel countervoetbal in plaats van het balbezit van Lyon, is iets productiever. Dat is grotendeels te danken aan hun gezondheidswandeling in de kwartfinale tegen Glasgow City (9-1), terwijl Lyon het onderste uit de kan moest halen tegen Bayern München (2-1).

In de halve finale kregen de Duitsers met FC Barcelona pas hun eerste tegenstander van formaat. De finalistes van de vorige editie dwongen Wolfsburg tot het uiterste, maar de Duitsers trokken dankzij een doelpunt van de Zweedse Fridolina Rölfo toch aan het langste eind. Later doorprikte Lyon opnieuw de droom van PSG om de Women's Champions League dit seizoen te winnen. Een kopbal van de legendarische Wendy Renard volstond voor Les Fenottes.

Lyon kampt met vele afwezigen

Wat er ook gebeurt, de finale betekent sowieso het einde van een ongelofelijke reeks van een van beide clubs. Wolfsburg is reeds 40 matchen ongeslagen ... sinds een 2-4 nederlaag thuis tegen Lyon in de kwartfinale van de Champions League in maart 2019. De Fransen doen echter nog beter want zij zijn ongeslagen sinds 31 mei 2018 en de nederlaag in de finale van de Coupe de France tegen Paris Saint-Germain.

Lyon zal in de finale echter moeten rekening houden met een rits afwezigen. De geschorste Engelse aanvalster Nikita Parris dikt het lijstje geblesseerden nog wat verder aan. Griedge Mbock en Jéssica Silva (achillespees) zijn al zeker out, terwijl topschutter Ada Hegerberg (knie) en Amandine Henry (kuit) onzeker zijn. Sara Björk 'Bjorki' Gunnarsdóttir, die Henry vervangt op het middenveld, zou wel eens de sleutel kunnen zijn. Zij kwam afgelopen maand over van ... Wolfsburg.

Volg de finale van de Women's Champions League tussen Wolfsburg en Lyon zondag om 20u live op Proximus Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.