Wat is er aan de hand in de NBA? 5 vragen en antwoorden om de situatie beter te begrijpen

Sport | 26 augustus 2020 zal de NBA-geschiedenis ingaan als een historische avond. Uit protest tegen het buitensporige politiegeweld tegen de Afro-Amerikaan Jacob Blake, die 7 kogels in de rug kreeg, weigerden de Milwaukee Bucks om hun partij tegen Orlando Magic af te werken. Toen bleek dat andere teams eenzelfde actie overwogen, schrapte de NBA alle geplande wedstrijden woensdagavond. Dat doet meteen de vraag rijzen of er überhaupt nog basket zal worden gespeeld dit seizoen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wat is er gebeurd?

Woensdag had Milwaukee Bucks, de grote titelfavoriet dit seizoen, hun vijfde play-offwedstrijd tegen Orlando Magic moeten afwerken. De Bucks verschenen echter niet op het parket uit protest tegen het buitensporige politiegeweld tegen Afro-Amerikanen, nadat eerder deze week Jacob Blake 7 kogels in de rug kreeg. Blake overleefde, maar zou voor de rest van zijn leven verlamd zijn. De spelers van de ploeg uit Wisconsin, dezelfde staat waar Blake werd neergeschoten, lazen een statement voor waarin ze verandering eisen. "Wanneer we op het terrein verschijnen, vertegenwoordigen we zowel Milwaukee als Wisconsin en worden we verwacht op een hoog niveau te spelen, alles te geven en verantwoording af te leggen. Wij leggen onszelf die standaard op en we verwachten hetzelfde van de wetgevende macht en de politiediensten", klonk het. Toen ook bleek dat andere teams over een boycot nadachten, besliste de NBA om ook de andere twee play-offduels op woensdag te schrappen en uit te stellen naar een latere datum.

Worden de play-offs nog afgewerkt?

De hamvraag is nu of de NBA überhaupt nog zal worden afgewerkt dit seizoen. Na het statement van de Bucks staken de teams de koppen bijeen in hun bubbel in Disney World, Florida. Bij een stemming zouden zowel de Lakers als de Clippers gestemd hebben voor het einde van het seizoen, terwijl de andere teams - met inbegrip van Milwaukee - wel nog zouden willen doordoen. Hoe dan ook is er momenteel nog veel onduidelijkheid. Volgens de gerennomeerde NBA-journalisten Adrian Wojnarowski en Malika Andrews zouden zowel de spelers als de directie vandaag om 17:00 uur samen zitten om uit te klaren hoe het nu verder moet.

Wat als NBA-seizoen wordt stopgezet?

Indien de beslissing genomen zou worden om het seizoen niet meer af te werken, zou dat eerst en vooral een heel krachtig statement zijn tegen het buitensporige politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. Na allerlei acties - van t-shirts over slogans tot knielen tijdens het volkslied - is dat natuurlijk de ultieme manier om te zeggen 'enough is enough'. Anderzijds zou het einde van de competitie natuurlijk een enorme financiële kater betekenen voor zowel de spelers als de liga, waarin jaarlijks zo'n 8 miljard dollar (6,75 miljard euro) omgaat. Vaststaat dat als de competitie, die door het coronavirus al danig werd ingekort, nogmaals stop wordt gezet de kans reëel is dat er dit seizoen geen NBA-kampioen wordt gekroond. Daarvoor moeten we al teruggaan tot 1946.

Waarom vindt de boycot zijn oorsprong in de NBA?

Doorheen de geschiedenis toonden Afro-Amerikaanse sporters zich steevast nauw betrokken bij gebeurtenissen in de maatschappij. Zeker in recente jaren zijn de statements alsmaar talrijker, denken we bijvoorbeeld maar aan het iconische knielen tijdens het volsklied van Colin Kaepernick in de NFL. Ook na de dood van George Floyd waren 'Black Lives Matter'-t-shirts, knielingen tijdens het volkslied en statements in interviews schering en inslag. De NBA, die in het verleden ook al regelmatig een voortrekkersrol speelde in protesten - denken we maar aan het Los Suns-truitje van Phoenix Suns als steun voor de Latinogemeenschap die onder vuur kwam te liggen wegens controversiële wetgeving - besloot nu een versnelling hoger te schakelen en niet meer te spelen.

Vindt het protest navolging?

De boycot van Milwaukee Bucks kreeg niet alleen steun van de collega-basketballers, maar ook de WNBA (de vrouwelijke basketcompetitie, red.), de MLS (voetbal) en de MLB (baseball) zagen zich genoodzaakt om wedstrijden uit te stellen. Emma Meesseman en haar Washington Mystics verschenen heel even op het parket met een t-shirt met 7 kogelgaten in om daarna opnieuw naar de kleedkamers te trekken. Ook Naomi Osaka, die normaal gezien in de halve finale van het WTA-tornooi in Cincinnati tegen Elise Mertens moest aantreden, besloot forfait te geven, waarna het tornooi besliste dat er vandaag alvast geen wedstrijden worden afgewerkt.
We volgen de evolutie in de NBA op de voet. Als de competitie wordt hernomen, kan je het beste van de play-offs en de finale live beleven op Eleven Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top